VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/02/2017

ITALIJANSKI ORDEN ZA KUSTURICU

 

BEOGRAD, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco uručio je proslavljenom reditelju Emiru Kusturici odlikovanje "Nosilac ordena Italijanske zvezde", koje dodjeljuje predsjednik Italije.

 


"Kusturica je povezan sa kulturom naše zemlje i smatra italijanski film svojim uzorom. Ulicama i mestima u Drvengradu dao je imena velikana naše kinematografije, pre svega Felinija, dok italijanski filmovi uvek zauzimaju važno mesto u programu njegovog festivala Kustendorf", navodi se u obrazloženju odluke o dodjeli ordena.

Kusturicu, Manca i slavnu italijansku glumicu Moniku Beluči danas je primio predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio Moniki Beluči što je svojim radom učinila mnogo na promociji Srbije i srpske kulture putem filmske umjetnosti i projekata koje je sa Kusturicom uradila u regionu.

Vučić je tokom sastanka istakao važnost promocije Srbije putem filmske industrije i dodao da će Vlada Srbije i ubuduće raditi na podsticajima za filmske projekte, kako bi što više kako stranih, tako i domaćih filmova, imalo dobre uslove za snimanje i postpordukciju u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kusturica je zahvalio Vučiću za podršku koju je pružio filmu "Na mliječnom putu".

Belučijeva, koja se nalazi u Beogradu kao gost Međunarodnog filmskog festivala "Fest 2017", rekla je da je za nju veoma važan rad sa rediteljima iz drugih zemalja i upoznavanje drugih kultura.

"U ovom filmu, čak, glumim na srpskom jeziku i to je neverovatno iskustvo koje sam stekla u vašoj zemlji", istakla je Belučijeva, koja će večeras svečano otvoriti "Fest".

Projekcijom filma "Na mliječnom putu" u režiji Emira Kusturice, u kojem Monika Beluči igra glavnu ulogu, večeras će biti otvoren ovogodišnji "Fest".