VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/03/2017

SISTEM ZAŠTITE I SPASAVANjA NIJE NA ZADOVOLJAVAJUĆEM NIVOU

 

SARAJEVO, 14. MARTA /SRNA/ - Sistem zaštite i spasavanja u BiH još nije na nivou kakav je potreban da bi se uspješno odgovorilo u slučaju prirodnih nepogoda, izjavio je Šef Odjeljenja za strateško planiranje u sektoru zaštite i spasavanja Ministarstva bezbjednosti BiH Idriz Brković.

 


Brković je rekao na otvaranju radionice "Procjenjivanje i mapiranje rizika" da Ministarstvo bezbjednosti nastoji da projektima obezbijedi bolje opremanje i obuku timova za zaštitu i spasavanje.

"Trenutno je u fazi implementacije pet do šest projekata čija je ukupna vrijednost oko pet miliona evra. Dio te opreme već je isporučen odjeljenjima civilne zaštite u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Odjeljenju za javnu bezbjednost Brčko distrikta", naveo je Brković.

On je dodao da danas počinje rad na još jednom projektu preko koga će BiH dobiti softver koji će omogućiti formiranje baze podataka o sredstvima, opremi, nesrećama i štetama koje su pričinjene, kako bi se mogao unaprijediti sistem planiranja u BiH.

Brković je najavio da će u narednih godinu dana biti rezvijen softver u koji će biti uneseni podaci za svaku opštinu u BiH, pa će građani moći tačno da se informišu u kojoj zoni opasnosti se nalazi njihovi stambeni objekti.

On je dodao da je taj program već urađen za Doboj i Tuzlu.

Vođa projekta "IPA DRAM" Cvetka Tomin izjavila je da je osnovni cilj projekta, čija je vrijednost tri miliona evra, unapređenje sistema za prikupljanje podataka o šteti, mapiranje rizika i izrade dokumenta procjene ugroženosti u skladu sa principima EU, integracija u Mehanizam civilne zaštite EU i podrška u realizovanju EU Direktive o poplavnim rizicima.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija i organa BiH u oblasti procjene i smanjenja rizika od katastrofa, delegacije Evropske komisije u BiH i konzorcijuma koji realizuje projekat.

Konzorcijum koji realizuje projekat čine Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Švedske, Predsjedništvo Savjeta ministara Italije - Odjeljenje za civilnu zaštitu, Državna uprava za zaštitu i spasavanje Hrvatske, Uprava za zaštitu i spasavanje Slovenije i Cima fondacija /Međunarodni centar za praćenje životne sredine/.