VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti27/12/2017

VIŠE OD OSAM SATI BETOVENOVIH SIMFONIJA ZA GINISOVU KNjIGU REKORDA

 

SANKT PETERBURG, 27. DECEMBRA /SRNA/ - Simfonijski orkestar Sanktpeterburške filharmonije, pod dirigentskom palicom Sergeja Stadlera, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer odsvirao svih devet simfonija Ludviga van Betovena u jednom danu, prenijeli su ruski mediji.

 


Mediji prenose da je koncertno udruženje "Peterburg-koncert", koje je odgovorno za ovaj simfonijski orkestar, primilo pismo preporuke ruskog Odjeljenja stručnjaka za Ginisove rekorde.

"Nakon preporuke ruskih stručnjaka, odlučeno je da se rekord prizna kao zvanični rekor postavljen u Rusiji. Uredništvo vam čestita za priznanje vašeg dostignuća, koje predstavlja Ruse kao kreativnu naciju i, iznad svega, pokazuje kreativan mentalitet i nekonvencionalan pristup prezentaciji klasične muzike", navodi se u pismu ruskih stručnjaka.

Muzički maraton trajao je osam časova i tri minuta i tako postao "najduži filharmonijski koncert sa programom sastavljenim od djela samo jednog kompozitora, koji je izveo jedan orkestar pod palicom jednog jedinog dirigenta", prenosi TASS.

Koncert je održan 26. novembra na pozornici Državne akademske kapele u Sankt Peterburgu.

Orkestar će na Badnje veče, 6. januara, održati poseban koncert u Moskvi, koji će članovi orkestra posvetiti Rusiji.