VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 01/01/2018

POTREBAN ODRŽIV PROJEKAT - U OVOJ GODINI JOŠ KONKRETNIH RJEŠENjA

 

U okviru Regionalnog stambenog programa u 2018. godini, u oko 30 opština u Republici Srpskoj planirana je izgradnja 370 individualnih stambenih jedinica, kao i izgradnja deset stambenih zgrada sa 252 stana, najavljuje ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.

 


Razgovarao: Milomir SAVIĆ

BANjALUKA, 1. JANUARA /SRNA/ - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš smatra da su najveća budžetska ulaganja potrebna za održivi povratak i najavljuje konkretne projekte za 2018. godinu.

"Nije dovoljno obezbijediti ljudima samo krov nad glavom da bi ostali na svojim ognjištima - izgradnju treba da prati izgradnja neophodne infrastrukture, obnova vjerskih objekata i društvenih domova, kao i zaposlenje, jer se samo u tom slučaju može očekivati opstanak ljudi", ističe Čordaš u intervjuu Srni.

On je relativno zadovoljan predviđenim budžetskim sredstvima za resorno ministarstvo, koja za iduću godinu iznose devet miliona KM, i napominje da su potrebe velike.

Čordaš naglašava da su, osim ovih sredstava, obezbijedili i donatorska, tako da će u idućoj godini imati tri svoja budžeta iz ovih sredstava.

On podsjeća da je u proteklom ratu oštećen i porušen veliki broj objekata, a procjene su da ima još oko 150.000 uništenih i oštećenih stambenih jedinica - od toga na prostoru Srpske 65.000, a u Federaciji BiH oko 80.000.

Prema njegovim riječima, u BiH je podneseno oko 60.000 zahtjeva za obnovu imovine, od toga u Republici Srpskoj oko 30.000.

"Samo kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja urađeno je oko 110 individualnih stambenih jedinica, a počela je i izgradnja zgrada u okviru potprojekta BH3 - u Prijedoru 50 stanova, Banjaluci 48 stanova, Brodu 15 stanova i Gradiški 32 stana", napominje Čordaš.

U okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara CEB 2, započeta je sanacija zgrade stare bolnice u Derventi, koja će biti adaptirana u gerontološko-socijalnu ustanovu sa 100 stambenih jedinica, kao i izgradnja stambenog niza sa 22 individualne stambene jedinice u Modriči, a u toku je i izvođenje radova u Foči, gdje će biti izgrađeno 20 stanova.

"Na terenu se realizuje i Projekat obnove i rekonstrukcije stambenog fonda SAF. Kroz redovni program koji se finansira iz budžetskih sredstava Vlade Republike Srpske, koja su godinama unazad jedina sigurna sredstva, nastavljeno je sa izgradnjom infrastrukture i realizacijom projekata održivog razvoja", napominje Čordaš.

On najavljuje da će prioritet u 2018. godini biti nastavak započetih i realizacija novih projekata.

Kada je riječ o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja, Čordaš kaže da je u okviru Potprojekta BH3 predviđen početak izgradnje stambenih zgrada sa ukupno 284 stambene jedinice u Banjaluci, Brodu, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Gradiški, Derventi, Prijedoru i Foči, a ukupna vrijednost izgradnje iznosi 13.027.477 KM.

Čordaš pojašnjava da su u toku pripreme za izradu zakona o socijalnom stanovanju, a formirana je i Radna grupa na nivou Vlade Republike Srpske, te da očekuje da taj zakon bude donesen u 2018. godini.

"Polovinom 2018. planiran je završetak zgrade u Prijedoru sa 50 stanova, te početak izgradnje i preostalih zgrada planiranih ovim potprojektom", naglašava on.

U okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara CEB 2, u maju 2018. godine biće završena sanacija Stare bolnice u Derventi, a očekujemo da ćemo i u ostalim opštinama i gradovima uvesti izvođače u radove u Bijeljini, Bratuncu, Višegradu, Gradiški, Doboju, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Rudom, Sokocu i Trebinju", istakao je Čordaš.

U okviru Regionalnog stambenog programa u 2018. godini, u oko 30 opština u Republici Srpskoj planirana je izgradnja 370 individualnih stambenih jedinica, kao i izgradnja deset stambenih zgrada sa 252 stana.

"Takođe, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na prostoru Republike Srpske, implementacijom pet potprojekata, biće obezbijeđen smještaj za oko 1.000 porodica", ističe Čordaš.

U pripremi je i postupak javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za izgradnju 245 individualnih stambenih jedinica kao završne aktivnosti na pripremi dva potprojekta BH5 i BH6, u okviru kojih će u Republici Srpskoj biti izgrađeno 130 kuća i šest zgrada sa 120 stanova.

"Nedavno je održan sastanak Upravnog odbora u Parizu i raduje činjenica da su donatori za 2018. godinu odobrili za BiH 26 miliona KM za izgranju stambenih jedinica, što znači da će Republici Srpskoj pripasti 13 miliona KM", naglašava ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.

Govoreći o zatvaranju kolektivnih vidova smještaja, Čordaš je rekao da u Republici Srpskoj još postoji sedam objekata kolektivnih vidova smještaja, i to - u Gradiški, Doboju, Modriči, Višegradu i Trebinju po jedan, te dva u Zvorniku, u kojima boravi 147 porodica, odnosno 299 lica.

On navodi da su korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija kategorija raseljenih lica i izbjeglica, ističući da će njihovo stambeno pitanje biti riješeno kroz Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB 2.

"Realizacijom ovog projekta biće stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice kroz 18 potprojekata u 15 gradova i opština na prostoru Republike Srpske, i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradiški, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu", navodi Čordaš za Srnu.

On očekuje da će u 2018. godini biti započeti radovi na izgradnji 184 stambene jedinice u Doboju, te da će grad Doboj ispoštovati preuzete obaveze kako bi do 2020. bio zatvoren najveći kolektivni vid smještaja u Republici Srpskoj.

"Vrijednost ovog projekta za područje Republike Srpske iznosi 29.178.194 evra, od čega je 18.169.413 evra kreditnih sredstava Vlade Srpske, dok je 11.008.781 evro doprinos lokalnih zajednica. Na prostoru Federacije BiH i dalje postoji 121 kolektivni centar", zaključio je Čordaš.