VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/01/2018

SUVERENO PONAŠANjE SE ISPLATI

 

BEOGRAD, 3. JANUARA /SRNA/ - Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić izjavio je Srni da se isplati reći "ne" strancima koji žele da uruše državnost srpskog naroda, koji na Istoku ima čvrste saveznike koji se zalažu za multipolarni svijet koji Srbima odgovara, a koji se ne miješaju u njegove unutrašnje stvari.

 


Pavić je rekao da je najvažniji događaj u 2016. godini bio proslava Dana Republike Srpske, 9. januara, nakon uspješno sprovedenog referenduma, kao dokaz da se "neće srušiti nebo ako bilo koji deo srpskog naroda čvrsto stane u zaštitu sopstvenih prava i ne popusti".

"To je bio krunski dokaz, možda najjači posle ratova i Dejtonskog sporazuma i bombardovanja SR Jugoslavije, koji je pokazao da se isplati reći `ne` strancima koji žele da uruše našu državnost. Bilo je jako važno da se to održi na tako visokom nivou, jasnije i glasnije, upravo posle tog referenduma protiv koga su praktično bili svi, osim Rusije", ocijenio je ovaj politički analitičar.

Pavić ukazuje da je ohrabrujući sve bliži odnos Srbije i Republike Srpske sa Rusijom, ali i jasni signali iz Rusije da je spremna da podrži sve ono iza čega će da stanu srpski narod i, kako je naglasio, njegove države.

"To što su nam rekli povodom Kosova i Metohije da, ako mi ne popustimo, neće ni oni, treba da nam bude velika lekcija", poručio je on.

Pavić napominje da ne treba zanemariti ni "ulazak Kine" u Srbiju i Republiku Srpsku, na prvom mjestu na ekonomskom planu, ali i kao politička podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu i poštovanju međunarodnog prava i sporazuma.

"Tako su se `karte otvorile` i ova godina je pokazala da se suvereno ponašanje isplati", zaključio je Pavić.

On ističe da su se prošle godine u okruženju desila dva događaja koji utiču na geopolitički položaj srpskog naroda u cjelini, a to su prijem Crne Gore u NATO i izbor Zorana Zaeva za premijera Makedonije "kao rezultat zapadnih pritisaka".

"To nam na neki način smanjuje manevarski prostor, a pokazuje da se svi oni koji su se deklarisali kao naši neprijatelji, iako ih mi nismo tako smatrali na početku jugoslovenske krize, i dalje tako ponašaju i da im je glavni cilj ustvari geopolitičko suzbijanje srpskog naroda i ukidanje srpske državnosti", upozorio je Pavić.

On očekuje da će se u narednoj godini povećati anglo-američki pritisci pogotovo poslije najava da će američkom kongresu da se podnosi izvještaj o saradnji BiH, Srbije, Makedonije i samoproglašenog Kosova sa Rusijom i Amerikom, gdje će, očekuje on, "da iskoče" Srbija i Republika Srpska zbog saradnje sa Rusijom.

"To se može smanjiti samo ako američki predsjednik Donald Tramp uspe da se izbori za ono što najavljuje već više od godinu dana - da napravi čvrst dogovor i razumevanje sa Rusijom i ako bi se to proširilo i na ovaj prostor. Ali, Tramp ima još mnogo bitaka koje mora da bije da bi do toga došlo", zaključio je Pavić.