VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/12/2017

USKORO CENTAR ZA AGRARNI RAZVOJ MEDITERANSKOG PODRUČJA HERCEGOVINE

 

BANjALUKA, 29. DECEMBRA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o osnivanju centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine kao koordinacionog stručnog operativnog tijela Vlade Republike Srpske.

 


Centar se osniva radi sinergije razvojnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, industrije, prerade poljoprivrednih proizvoda, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetskog sektora i trgovine i nema status pravnog lica.

Uspostavljanje centra za razvoj, odnosno koordinacionog tijela, ne predstavlja formiranje nove institucije, već bolje uvezivanje postojećih subjekata, , saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Koordinisanim djelovanjem svih subjekata na republičkom i lokalnom nivou značajno će se unaprijediti iskorištavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala istočne Hercegovine.

Prepoznat je specifičan značaj mediteranskog područja Hercegovine koji, prije svega, karakterišu blaga mediteranska klima i duža vegetaciona sezona pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta.

"Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni", navodi se u saopštenju.

Najznačajnije planirane aktivnosti odnose se na potrebu identifikacije zapuštenih površina koje mogu biti iskorištene za poljoprivredne kulture uz pomoć adekvatne mehanizacije i rekultivaciju zaraslih i zapuštenih zemljišnih površina, koje bi zatim bile dodijeljene poljoprivrednim proizvođačima u vidu koncesije ili zakupa.

Planirano je i intenziviranje aktivnosti na razvoju sistema navodnjavanja, uz veći angažman poljoprivrednih savjetodavaca na terenu.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za ovu godinu u iznosu od 1.022.759 KM, od čega je za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova namijenjeno 730.000 KM, za tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 16.481 KM, tekuće grantove sportskim organizacijama 137.650 KM.

Za tekući grant za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske namijenjeno je 44.745 KM, za tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima u Srpskoj 61.000 KM, za sportske organizacije lica sa invaliditetom u Srpskoj 15.130 KM, za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko distriktu 4.840 KM, za kapitalne grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 12.130 KM, te za projekat Male olimpijske igre 783 KM.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je odluku o davanju saglasnosti na Statut javne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Ovim statutom uređuju se djelatnost, organi nadležnosti, namjena i korištenje sredstava, te javnost rada i izvještavanje Fonda.

Osnivač Fonda solidarnosti je Vlada Republike Srpske koja daje saglasnost na Statut ove javne ustanove. Fond solidarnosti je javna ustanova sa javnim ovlaštenjima, ima svojstvo pravnog lica, upisuje se u sudski registar i posluje preko računa otvorenih kod poslovnih banaka.

Fond solidarnosti će za početak rada koristiti osnovna sredstva i opremu Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.