VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/12/2017

IZMJENAMA ZAKONA DO EFIKASNIJE ZAŠTITE OD POŽARA

 

BANjALUKA, 29. DECEMBRA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

 


Analizom efekata primjene Zakona o zaštiti od požara uočena je potreba za izmjenom i dopunom pojedinih normi, da bi se na što bolji i efikasniji način dostigli ciljevi koji su se željeli postići njegovim usvajanjem, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Razlozi za donošenje izmjenama i dopunama Zakona odnose se na potrebu propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

U novom zakonskom rješenju je i obaveza za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, zatim povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara.

"Neophodno je i podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara", navodi se u saopštenju.

Takođe, preciznije se definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca - spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama.