VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija03/01/2018

AUTO-PUT PREMA SRBIJI GRADI OKO 3.000 RADNIKA

 

PODGORICA, 3. JANUARA /SRNA/ - Auto-put Bar-Boljare, prema Srbiji, najveće gradilište u Crnoj Gori i jedno od većih u regionalnim okvirima, trenutno gradi 3.048 radnika, od kojih 1.162 iz Crne Gore, saopšteno je iz kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Mateševo.

 


Za radove na gradnji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare prema Srbiji u prošloj godini ukupno je utrošeno 176,3 miliona evra, što je 97,7 odsto sredstava planiranih kapitalnim budžetom, pokazuju zvanični podaci crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

"U decembru je bilo angažovano 3.048 radnika. Oni su izvodili radove na većini trase, a do sada su završili proboj četiri tunela - Jabučki krš, Klopot, Vilac i Mrke. Od 16 tunela, radovi se izvode na 15. Od 20 mostova, tokom posljednjeg mjeseca prošle godine, radovi su se odvijali na 15", navode iz CRBC.

Crnogorsko ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u svojstvu investitora do sada izdalo 76 saglasnosti za angažovanje podizvođača, kojima je obuhvaćeno 95 preduzeća.

Među angažovanim kompanijama 77 je iz Crne Gore, a ima i onih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Italije. Izvođač kompanije angažuje u svojstvu pružalaca usluga, dobavljača, među kojima osim iz Kine, ima i firmi iz Italije, Švedske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Danske, Češke, Mađarske.

Radovi na izgradnji auto-puta Bar-Boljare zvanično su počeli 11. maja 2015. godine. Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo trajaće četiri godine.

Izvođač radova je kineska kompanija CRBC koja treba da izgradi dionice dužine 41 kilometar, sa 45 mostova i vijadukata i 32 tunela.

Na auto-putu Bar-Boljare planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona evra. Od tog iznosa 688,16 miliona evra će obezbijediti kineska Eksim banka kroz kredit, a 121,44 miliona evra je učešće države Crne Gore.