VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/01/2018

BJESOMUČNI NAPADI NA STVARAOCE REPUBLIKE SRPSKE

 

BEOGRAD, 3. JANUARA /SRNA/ - Predstavnici Prve Srpske demokratske stranke /SDS/ i Udruženja "Čast otadžbine" razgovarali su na sastanku u Beogradu o istupima pojedinih predstavnika SDS-a i njihovim, kako su istakli, napadima na stvaraoce Republike Srpske, nekadašnje generale, oficire i borce vojske i policije.

 


Zamjenik predsjednika Prve SDS Gojko Kličković rekao je da napadi na udruženja koja okupljaju ključne ljude koji su vodili rat da bi sačuvali Republiku Srpsku predstavlja napad na Republiku Srpsku i na njene temelje.

"Ono što sada rade iz Sarajeva, ili da ga nazovem sarajevski SDS, ili ne znam kako, sramotno je to", istakao je Kličković, koji naglašava da je razlog ovog sastanka "što su neki izgleda sebi prisvojili i stvaranje i čuvanje Srpske, a bog zna gdje su bili kada se to dešavalo".

On je naveo da su posljednjih dana bjesomučno napadani stvaraoci Republike Srpske, od generala i oficira do policijskih generala i komandira i komandanata.

"Ne znam šta sve neće napadati, vjerovatno iz želje da se domognu vlasti na kojoj su i sada. Vjerovatno im je lijepo i udobno se tamo osjećaju i lijepo žive, a ne mogu i ne znaju da cijene ono što su oni koje napadaju radili za njih", kaže Kličković.

On je dodao da je povod ovog sastanka razgovor o tome "kako dalje reagovati u borbi protiv takvih, jer oni su opasniji od onih koji se nalaze u drugom dijelu /drugom entitetu/".

"Napadati ljude, koji su nekada značili sve i u vojsci i u policiji, a ne vidjeti svoju ulogu je sramno. To ne vodi ničemu", rekao je Kličković.

On je napomenuo da je u programu rada Prve SDS saradnja sa udruženjima kao što su "Čast otadžbine", koja su učestvovala u stvaranju Republike Srpske, u borbi za njen opstanak i čuvaju je i danas.

Predsjednik Udruženja "Čast otadžbine" general Rodoljub Anđić rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas personifikacija odbrane Republike Srpske, te da će dok bude ovako radio, imati apsolutnu podršku ovog udruženja i njegovih simpatizera.

On je ocijenio da ne treba komentarisati ljude koji napadaju patriotska udruženja i stranke, koje brane Republiku Srpsku prvo u ratu, a danas u miru.

"Ti ljudi ili su plaćeni ili su ucijenjeni. Ne smiju da kažu ono što možda misle. A treća mogućnost postoji da su dobili pare od donatora kao što je Soroš i ostali. Jer, ovako raditi protiv Republike Srpske je čin izdajstva", rekao je Anđić.

On je iznio kritike na račun ministra bezbjednosti BiH i zvaničnika SDS-a Dragana Mektića, rekavši da je on "kreatura, koju ne vrijedi komentarisati" i da "služi za zasmijavanje srpskog naroda".

Anđić je rekao da je udruženje "Čast otadžbine" pomoglo predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću da dođe na tu dužnost, jer je bio general, komandant zaštitnog puka u ratu, sa svim kvalitetima da vodi borce Republike Srpske.

"Sa njim smo, poslije njegovog izbora maltene jednoglasnog, obavili razgovor i rekli da prvo što treba da uradimo jeste da borca učinimo ustavnom kategorijom. Mi smo i podnijeli amandman i Skupštini i njemu dali da on to `progura`, to nije uradio, da ne govorim ostale stvari", naveo je Anđić.

On je zapitao gdje je Savčićeva bilo koja izjava o pitanju oduzimanja kasarni Vojske Republike Srpske. "Sva imovina i nekretnine koje se nađu na teritoriji Republike Sprske, odnosno entiteta, je vlasništvo Republike Srpske, a ne Federacije BiH", rekao je Anđić.