VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/01/2018

UZROK ZASTOJA U SPROVOĐENjU ODLUKE "SEJDIĆ I FINCI" TRAŽITI U FBiH

 

ISTOČNO SARAJEVO, 3. JANUARA /SRNA/ - Ključni problem i uzrok zastoja u sprovođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" treba tražiti u Federaciji BiH /FBiH/, to jest u odnosu političkih subjekata u tom entitetu, izjavio je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

 


"U jednom periodu je sprovođenje odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH` bila prioritet domaćim političarima. Očigledno da je neki novi pristup Evropske unije postavio sprovođenje ove odluke u neki drugi okvir", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da su institucije Republike Srpske svoj dio posla davno završile, kao i da za Srpsku sama implementacija te odluke Suda u Strazburu nije bila upitna.

Košarac je dodao da značajnu dimenziju odgovornosti za postojeće odnose unutar zemlje snose politički subjekti u FBiH.

Kad je riječ o donošenju budžeta u BiH, što je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Košarac je rekao da ne može da prognozira da li će tokom prve polovine januara biti usvojeni budžeti u institucijama BiH.

"Činjenica je da su institucije Republike Srpske u skladu sa kalendarom i potrebama uradile svoj dio posla i usvojile budžet, što je veoma važno za funkcionisanje i ekonomsku stabilnost. Vidjećemo kakva će biti situacija u Parlamentu FBiH i na nivou zajedničkih institucija", dodao je Košarac.

Košarac ističe da se ne mogu preuzimati obaveze u Briselu, a da se istovremeno one na domaćem terenu ne implementiraju, što je posebno vidljivo kada je riječ o vlasti na nivou zajedničkih institucija.

"Postoji potreba da se kroz funkcionisanje i djelovanje kadrova takozvanog Saveza za promjene napravi što je moguće veća šteta Republici Srpskoj", smatra Košarac.

Savjet Evrope tokom januara razmatra o situaciju u BiH i moguće je da budu uvedene i sankcije jer nije ispoštovano obećanje iz 2013. godine da će biti sprovedena odluka Suda u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci`.

Državljani BiH Dervo Sejdić i Jakob Finci su 2006. godine odvojeno podnijeli predstavke zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske, odnosno jevrejske nacionalne manjine kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, jer Ustav BiH predviđa da se tu mogu kandidovati samo pripadnici srpskog, bošnjačkog ili hrvatskog naroda.

Evropski sud za ljudska prava je po tužbi Sejdića i Fincija krajem 2009. godine donio presudu kojom je BiH naloženo da iz Ustava i Izbornog zakona eliminiše sporne odredbe.