VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/01/2018

NOVO PISMO GLAVNOM ODBORU SDS-a

 

BANjALUKA, 3. JANUARA /SRNA/ - Ratni general policije Republike Srpske Tomislav Kovač u novom pismu Glavnom odboru SDS-a poziva ovu stranku i njene čelnike da se javno izjasne o navodnim kriminalnim radnjama Kovača i progovore o pojedinim aferama.

 


U pismu koje je u posjedu RTRS-a, Kovač je pozvao i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da na poligrafu objasne svoj odnos sa bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Almirom Džuvom, kao i sa jednom "ozbiljnom stranom službom".

Kovač ocjenjuje da Mektić u potpunosti sprovodi ideje lidera SDA Bakira Izetbegovića u realizaciji projekta unitarizacije BiH i rušenja Republike Srpske.

Obraćajući se članovima Glavnog odbora SDS-a, Kovač navodi da njegova reakcija na kvalifikacije koje protiv njega stižu iz SDS-a nije potez očajnika koji se uplašio optužnice za navodne ratne zločine.

Kovač podsjeća da, "za razliku od onih koji danas služe Bakira Izetbegovića", nije želio da u maju 1992. godine popusti pred ultimatumom Alije Izetbegovića koji je od njega, preko Vladimira Srebrova, jednog od prvih osnivača SDS-a, tražio da muslimanskim snagama preda Ilidžu.

"Prvi sam koji je otkrio 1992. izdajničko djelovanje /generala Vojske Jugoslavije/ Momčila Perišića što, na žalost, general Ratko Mladić nije mogao da povjeruje sve dok se nije našao u Hagu. Mnogo je bilo izdaja i podvala srpskom narodu u ratu, ali tada smo imali naše službe i /predsjednika/ Radovana Karadžića, što danas nemamo. Ta je mene muka natjerala da govorim o srpskim zabludama i izdajama što je izazvalo revolt i paniku kod nesrba", ističe Kovač u pismu.

Govoreći o pojedinim aferama, Kovač poziva načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu da se izjasni o tome da li je "Sprind pekara" iz Rajlovca poslije Dejtona premještena na Sokolac, a članove SDS-a, Dragana Ostojića i Šehovca, da se izjasne li su u njegovoj pekari u Crnoj Gori ikada vidjeli bilo šta što potiče iz Rajlovca.

Govoreći o aferi "Golf", Kovač poziva Simu Tuševljaka i Gorana Madžara da kažu šta su otkrili tokom istrage krim-policije koje je vođena 1992. godine.

Kovač ističe da bi se kao svjedok u ovom slučaju trebao naći i neko iz Kriznog štaba Vogošće, do avgusta 1992. godine, u vrijeme kada je Kovač bio na funkciji načelnika ovog štaba, upitivši poruku Mektiću da ima problem sa geografijom jer ne zna da se TAS nalazio u Vogošći.

Kovač je pozvao i Mladena Bosića da kaže ko mu plaća karte za Dubrovnik i da razjasni karakter svog odnosa sa Nikom Lozančićem /poslanik HDZ-a u parlamentu BiH/.

On napominje da posjeduje podatke o Bosiću koje je dobio u stranim službama od onih "koji vole srpski narod", navodi se u ovom pismu.