VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/01/2018

SUTRA CENTRALNI POMEN ŽRTVAMA ZLOGLASNE RACIJE U BAČKOJ

 

NOVI SAD, 3. JANUARA /SRNA/ - U Žablju će sutra biti održan centralni pomen u znak sjećanja na nevino pobijene Srbe, Jevreje i Rome u zloglasnoj raciji mađarskih fašističkih snaga izvedenoj 1942. godine u Bačkoj.

 


Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej služiće parastos nevinim žrtvama racije u 11.30 časova u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja.

Potom će, u 12.15 časova, na platou ispred zgrade opštine Žabalj biti održan pomen povodom 76 godina od zloglasne racije u Bačkoj na kojem će se obratiti predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik opštine Čedomir Božić, najavljeno je iz Pokrajinske vlade.

Zloglasna racija mađarskih fašističkih okupacionih snaga izvedena je u januaru 1942. godine u Bačkoj i ostala je upamćena po neviđenoj surovosti.

U brutalnom pogromu mađarskih okupacionih snaga tadašnjeg regenta Mikloša Hortija, kakav ne pamti evropska, pa ni svjetska istorija, u trenu su nestajale cijele porodice.

Prošle godine centralni pomen žrtvama racije u Bačkoj održan je u Čurugu.
Žitni magacin u Čurugu, u kojem su mađarski fašisti ubili 420 nevinih ljudi, a njihova tijela bacili u Tisu, pretvoren je Muzej žrtava racije.