VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/01/2018

POČELA "SVETOSAVSKA NEDJELJA 2018"

 

ZVORNIK, 23. JANUARA /SRNA/ - Književno-muzičkim programom pod nazivom "Zvornički prozori duše" večeras je u tom gradu počela tradicionalna manifestacija "Svetosavska nedjelja 2018", posvećena prvom srskom arhiepiskopu i prosvjetitelju Svetom Savi.

 

"Svetosavsku nedjelju" otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, ističući da Gradska uprava podržava kulturne i sportske manifestacije koje doprinose ukupnom razvoju kulture, sporta i tradicije grada.

Cvjetinović je naglasio da je ovo 26. "Svetosavska nedjelja", ističući da, slučajno ili ne, i Republika Srpska ove godine proslavlja svoj 26. rođendan.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić prenio je blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija za održavanje i trajanje manifestacije "Svetosavska nedjelja".

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Zvornik Rade Perić naveo je da u okviru otvaranja "Svetosavske nedjelje" nastupaju i učenici srednjih i osnovnih škola koji će pokazati svoje umijeće iz folklora i narodnih igara.

"Njegujući ta dostignuća naša djeca daju veliki doprinos u razvoju tradicije i običaja na ovim prostorima", rekao je Perić i podsjetio da je Sveti Sava prema legendama i vjerovanjima na području Zvornika dao nazive - "Zlatica" za rijeku koja protiče kroz Zvornik, "Zlatne Vode" za naselje, dok u Zvorniku ima i Savin izvor.

Učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" i Tehničkog školskog centra govorili su stihove o Svetom Savi, a književnica iz Bijeljine Radmila Đokić govorila je stihove svojih pjesama o Zvorniku i zvorničkim običajima.

Đokićeva je navela da "Svetosavsku nedjelju" treba redovno održavati zbog naraštaja koji bi postepeno trebalo da preuzimaju i njeguju običaje, zapitavši - "šta bi bili da nemamo tradicije i običaje, koji nas održavaju kroz vjekove"?

U okviru "Svetosavske nedjelje", sutra će biti održana pozorišna predstava za djecu "Zvezdano dete" u izvođenju Zvorničkog dramskog pozorišta, te koncert narodnih pjesama i igara Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava".

Za 25. januar predviđen je nastup polaznika Dramskog studija Doma omladine, koji će izvesti predstavu za djecu "Pepeljuga", a istog dana biće održan i izbor sportiste godine grada Zvornika.

U večernjim časovima na programu je pozorišna predstava "Građanin plemić" u izvođenju Pozorišta mladih Zvornik.

Centralna manifestacija - Svetosavska akademija biće održana u petak, 26. januara, na kojoj će o Svetom Savi besjediti književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

Dramski i recitatorski program će izvesti učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" i Tehničkog školskog centra, a nastupiće i Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik".

U subotu, 27. januara, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve biće služene svete liturgje, dok će u školama biti proslavljena školska slava Sveti Sava.

Svetosavskim balom, na kome će nastupiti beogradska glumica Ivana Žigon, u subotu, 3. februara, biće završena "Svetosavska nedjelja".

Organizator "Svetosavske nedjelje 2018" jeste Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Zvornik, Crkvena opština Zvornik i Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.