VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika23/01/2018

DEKLARACIJA - POTREBNO RADITI NA OČUVANjU SRPSKOG IDENTITETA

 

BEOGRAD, 23. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u Deklaraciji o opstanku srpskog naroda koja se poziva na evropske vrijednosti apostrofira potreba da Republika Srpska i Srbija zajednički rade na očuvanju srpskog jezika i identiteta i u kome se konačno tvrdi da je srpski narod nedjeljiv.

 

"Na osnovu Dejtonskog sporazuma imamo pravo na Sporazum o specijalnm paralelnim vezama i to je prvi aneks u kome se apostrofira potreba da Republika Srpska i Srbija zajednički rade na očuvanju srpskog jezika i identiteta koji obuhvata jezik, kulturu, vjeru i sve što čini identitet jednog naroda i u kome se konačno tvrdi da je srpski narod nedjeljiv i da nema bosanskih i hrvatskih Srba nego da su to Srbi. Ko što i jesmo Srbi", rekao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da jedan narod koji ima isto pismo, vjeru, govor, jezik, može da bude podijeljen.

"Mi ne pričamo ni hrvatskim jezikom u Hrvatskoj ili bosanskim u BiH. Mi smo autentnični i pripadamo srpskom narodu u cjelini", rekao je Dodik za "Hepi" televiziju.

On je istakao da je jedina deklaracija koja egzistira u negativnom smislu "Islamska deklaracija", koja je programska platforma SDA Bakira Izetbegovića, a koja predviđa šerijatsku državu.

U tom kontekstu, Dodik je ukazao da bi BiH danas bila kao Sirija da nije bilo Srba koji su rekli da neće da žive u takvoj, šerijatskoj državi.

Dodik je zapitao u čemu je problem što se Srbi zalažu za očuvanje svog kulturnog identiteta i što su ukazali da su mulimani tek od 1993. godine postali Bošnjaci.

On je podsjetio da je organizacioni oblik Republike Srpske nastao
u novembru 1991. godine, kada nije bilo rata, nakon separatizma Hrvatske i Slovenije i nakon što je Alija Izetbegović rekao da će "za Bosnu žrtvovati mir".

"BiH je u svemu podijeljena. Mora se integrisati srpski narod i to će se desiti jednog dana. Borim se za to, ali ne na štetu bilo koga. Sve ove godine nema nijednog razloga da zavolim BiH, a sve više volim Srbiju", rekao je Dodik.

On je istakao da među Srbima i Hrvatima u BiH nema neriješenih problema i da su u dobrim odnosima.

Dodik je podsjetio da je Hrvatskoj, kao i Crnoj Gori nudio sporazum o specijalnim vezama i izrazio uvjerenje da će Hrvatska jednog dana to prihvatiti.

Govoreći o odnosu sa Zapadom, Dodik je rekao da je početak njegovog političkog života karakterisalo veliko povjerenje u zapadne političare dok, kako je naveo, nije vidio da su svi prevaranti.

"Što ne otkriju ko je ubio Olivera Ivanovića. Čim procijene da je splasnula priča onda će tvrditi, kako se to ne bi desilo da je bila potpuna vlast Prištine i na sjeveru i da se zbog toga ona mora pojačati", rekao je Dodik.

On je poručio da BiH nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo, jer Republika Srpska neće dati svoju saglasnost.

"Sreća da se Bakir Izetbegović ne pita. On nema ni ustavna ovlašćenja i nije predstavnik BiH nego jedne trećine", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da američki diplomata Hojt Ji "laže da je podnio ostavku" i ukazao da je Ji "izbačen", te da koristi veze sa televizijom "N1" da ne izgubi kredibilitet, ali da pripada staroj administraciji koju, kao i Hilari Klinton, podržavaju muslimani.

"Hojt Ji uvijek isto traži - unitarnu Bosnu. To je njihov cilj, a toga nema ako postoji Milorad Dodik", rekao je predsjednik Repbulike Srpske.

Dodik je poručio da je njegov interes da predstavlja narod i da može kada jednog dana ne bude više predsjednik da prošeta glavnom ulicom u Banjaluci - Gospodskom ulicom i da mu ljudi pokažu poštovanje.

"Najveći interes Republike Srpske je suprotstaviti se centralizaciji BiH. Ako se ne suprotstavimo neće nas biti. Zašto se ne prihvati naš interes, poštujmo priču dva entiteta i tri naroda. Njima treba Srbin koji šuti i prihvata sve što stranci kažu", rekao je Dodik.

On je istakao da o tome koliko je Republika Srpska snažna u očuvanju svog suvereniteta govori činjenica da je nastala i održala se u periodu kada je snažno promovisan koncept neoliberalnog uređenja društva koji uništava suverenitet država, ali da se EU sada vraća suverenitetu država.

Dodik je ocijenio da, kada bi se Republika Srpsk utopila u BiH, to ne bi BiH pomoglo da uđe u EU, nego bi je preuzela Turska i druge islamske države.