VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet18/02/2018

POSTIGNUT SPORAZUM O ULASKU SIRIJSKE VOJSKE U AFRIN

 

BEJRUT, 18. FEBRUARA /SRNA-Rojters/ - Sirijske kurdske snage postigle su dogovor sa sirijskim vlastima u Damasku o ulasku sirijske vojske u područje Afrina u Siriji, kako bi odbile turske napade, izjavio je viši kurdski zvaničnik Badran Džia Kurd.

 

On je rekao da će sirijske snage biti raspoređene na položajima u pograničnom području i da bi u područje Afrina mogle da uđu u naredna dva dana.

Sporazum naglašava sve kompleksniju situaciju u sjevernoj Siriji, gdje su kurdske grupe, sirijska Vlada, sirijski pobunjenici, Turska, SAD i Rusija upleteni u kompleksnu mrežu neprijateljstava i saveza.

Kompleksni odnosi Vlade u Damasku i sirijskih Kurda, strana koje kontrolišu veći dio teritorije od ostalih, biće važan element u određivanju kurs sukoba u budućnosti.

Turska je u januaru započela kopnenu i vazdušnu ofanzivu u Afrinu i time otvorila novi front u građanskom ratu u Siriji.

Kurdski militanti Narodne zaštitne jedinice, koji dobijaju oružje od SAD, zauzeli su veliki dio teritorije na sjeveru Sirije, koji je bio pod kontrolom "Islamske države", ali im SAD u Afrinu nisu pružili podršku, uprkos značajnom prisustvu američke vojske u Siriji.

Vlada Sirijskog predsjednika Bašara el Asada ima kompleksan odnos sa Narodnom zaštitnom jedinicom, ali su tokom rata u Siriji uglavnom izbjegavali direktan sukob i više puta istakli da je moguć trajni sporazum, ali su se, s druge strane, više puta sukobili oko vizije Sirije u budućnosti.

Džia Kurd je naglasio da je sporazum sa Damaskom "isključivo vojni" i da širi politički dogovori još nisu postignuti.