VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/08/2018

SAMO U FBiH IMA 70 KAMPOVA

 

BEOGRAD, 18. AVGUSTA /SRNA/ - Beogradski Centar za bezbjednost, istrage i odbranu /DBA/ saopštio je danas, povodom zatvaranja omladinsko-patriotskog kampa na Zlatiboru, da u okruženju postoje slični i radikalniji kampovi, posebno u Federaciji BiH /FBiH/, na Kosovu i u Crnoj Gori.

 

U saopštenju Centra se navodi da u FBiH postoji više od 70 "er soft" klubova, gdje aktivno trenira više od 1.000 ljudi, da je gotovo polovina mlađa od 18 godina, te da se "er soft" oružje lako može zamijeniti pravim.

DBA u saopštenju dodaje da ovi klubovi redovno održavaju i kampove za obuku, a veliki novac kao donacije dobijaju od Saudijske Arabije.

Poznati su "Ratna zona" /War zone/ na Igmanu, gdje se često okupljaju i bivši borci takozvane Armije BiH.

U saopštenju se navodi da je jedna od poznatijih i grupa "Crna munja" u Cazinskoj krajini, koji u svojim video snimcima često pozivaju na novi rat protiv Srba.

U BiH je poznata i grupa "Askeri" koja obučava djecu, odnosno, riječ je o vehabijama koji uče djecu vojnim vještinama, ističe se u saopštenju DBA.

"Askeri" su svrstani u red ekstremnih grupa u BiH, a jedan od osnivača i član Upravnog Odbora je Naser Orić.

U saopštenju se navodi da kampovi za obuku terorista još uvijek postoje na Kosovu i to je javna tajna, a ima ih čak pet.

U tim kampovima, kako se navodi u saopštenju, ranije su bili obučavani teroristi OVK, a danas pripadnici "Islamske države".

Prema posljednjim informacijama, za ovu terorističku grupu se bori oko 400 pripadnika sa Kosova.

Centar u saopštenju ističe da je oko sto albanskih porodica pristupilo ovom pokretu, a u svakom trenutku u kampovima boravi i 60 djece mlađe od 17 godina uz pristanak roditelja.

U saopštenju se navodi da je Crna Gora otišla korak dalje jer se tamo svake godine organizuje "LJetnji vojni kamp za mlade", koji traje 15 dana.

Ove godine je bilo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet iz Makedonije, a organizator je Ministarstvo Odbrane Crne Gore.

Centar za bezbjednost, istrage i odbranu smatra da kampovi za vojnu obuku treba da postoje i u Srbiji, ali da budu pod kontrolom države koja će napraviti dobar program samo sa jednim ciljem – približavanje vojske omladini.

"Omladina bi u okviru tih kampova bila upoznata sa osnovnom vojnom obukom i vojničkim životom, i na taj način bi polaznici bili zainteresovani za moguće profesionalno bavljenje vojničkim pozivom, koji bi trebalo da bude uzvišeni čin svakoga ko se odluči da služi svojoj državi", ističu u Centru.

Centar DBA bavi se razvojem i unapređenjem oblasti bezbjednosti, istraga i odbrane, prvenstveno u privatnom sektorom u koji spadaju firme za obezbjeđenje, detektivske agencije, tjelohranitelji, tehnička bezbjednost, ali i sve ono što je pod okriljem države.

Orijentisan je na edukaciju i obuku iz oblasti bezbjednosti, istraga i odbrane kroz javne tribine, savjetovanja, seminare, organizaciju edukativnih igara i radionica.

Kamp na Zlatiboru, u kojem su djeca u vojničkim uniformama učila razne vještine, zatvoren je u četvrtak, 16. avgusta po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a dječaci i djevojčice vraćeni su kućama.

Tim povodom reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da država neće tolerisati stvari poput kampa u kojem su djeca u uniformama učila vojničke vještine.