VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika24/09/2018

BRNABIĆEVA PREDVODI DELEGACIJU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN

 

BEOGRAD, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće od danas do 28. septembra delegaciju Srbije na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

 

Obraćanje Brnabićeve Generalnoj skupštini UN predviđeno je za četvrtak, 27. septembar, najavljeno je iz Vlade Srbije.

U generalnoj debati učestvovaće predsjednik SAD Donald Tramp, premijer Velike Britanije Tereza Mej, predsjednik Francuske Emanuel Makron, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančes i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva".

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka Generalne skupštine UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva, naveli su iz Vlade Srbije.

Brnabićeva će danas prisustvovati prijemu koji organizuje američki predsjednik, a biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija sutra priređuje generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Ona će učestvovati i na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Brnabićeva će 26. septembra biti jedan od učesnika poslovnog foruma "Blumberg global", a imaće i niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim liderima, među kojima su premijer Holandije Mark Rute i predsjednik Švajcarske Alen Berse.