VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/09/2018

DANAS SASLUŠANjE ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA "O1"

 

SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će biti nastavljeno obnovljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

 

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem zaštićenog svjedoka "O1" Tužilaštva BiH.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O1".

Na ročištu održanom 17. septembra, svjedok Tužilaštva Radivoje Ostojić rekao je da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske 12. jula 1992. godine bio u odbrani sela Zalazje, koje su tog jutra sa svih strana napali pripadnici takozvane Armije BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.