VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Izbori 201824/09/2018

DODIK: VRATIMO NAZIV SRPSKO SARAJEVO

 

ISTOČNO SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je večeras predstavnike vlasti i građane Istočnog Sarajeva da na proljeće organizuju referendum s ciljem vraćanja starog naziva ovog grada - Srpsko Sarajevo.

 

"Organizujte referendum i vratite naziv Srpsko Sarajevo. Na to imamo pravo i to nam niko ne može zabraniti. Predlažem da to uradimo već na proljeće", rekao je Dodik na tribini u Istočnom Novom Sarajevu.

On je ponovio da će do 5. oktobra biti otvorena nova bolnica u Istočnom Sarajevu i da će otvaranju prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jer će bolnica nositi naziv "Srbija".

"Srbija nam je mnogo pomogla ovdje, u izgradnji muzeja, trga, obdaništa, a izgradićemo još vrtića jer ima mnogo djece koja treba da slobodno rastu i razvijaju se", rekao je Dodik.

On je ponovio da će se kada postane srpski član Predsjedništva BiH zalagati za vraćanje nadležnosti Republike Srpske jer sve ono što su nametnuli visoki predstavnici, mimo Ustava, mora ponovo da bude ispregovarano sa predstavnicima Republike Srpske.

"Ono što oni radili radili su na silu i ja ću pokrenuti inicijativu da se u Predsjedništvu BiH odmah pokrene tužba protiv bivših visokih predstavnika koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum, što se posebno odnosi na Pedija Ešdauna", poručio je Dodik.

On je dodao da će, ukoliko Predsjedništvo to ne bude htjelo uraditi, on putem svojih diplomatskih kontakata pokušati da doće do nekih zemalja u svijetu koje to mogu uraditi i da da će biti jedan od njegovih osnovnih prioriteta.

Prema njegovim riječima, neko poput Ešdauna ne može da prođe nekažnjeno za sva zla koja je nanio srpskom narodu.