VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2018

VUČIĆ: NEOPHODNA JAČA ULOGA EU NA BALKANU

 

BEOGRAD, 18. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da EU mora da igra jaču ulogu na zapadnom Balkanu, radi očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

 

Vučić je na Beogradskom bezbjednosnom forumu naglasio da EU građanima regiona mora ponuditi nešto realistično i snažno za njihovu budućnost i držati se tih obećanja.

"U suprotnom, EU neće biti tip sna, demokratije i slobode kakvom smo do sada težili. Plašim da će nas, ako potcenimo druge faktore - volja ljudi, sa jedne, i razočaranje naroda, sa druge strane - dovesti u situaciju da nećemo moći da održimo stabilnost u regionu u narednim godinama", upozorio je Vučić tokom panela "Zapadni Balkan i EU.

On je ponovio da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da očuva mir i stabilnost u regionu i da razvija dobre odnose sa svima u regionu.

"Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU", rekao je Vučić.

Predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen istakao je da je Srbija ključni igrač kada je riječ o regionalnoj stabilnosti, bezbjednosti i perspektivi zapadnog Balkana da se pridruži EU.

On je naveo da su potrebne vizija i hrabrost na obje strane da bi zapadni Balkan bio dio EU.

Beogradski bezbjednosni forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost", koji traje do sutra, okupio je više od 700 učesnika iz Srbije, regiona i svijeta. Tokom skupa, koji je otvoren juče u hotelu "Hajat", biće održano 20 panela i sesija.