VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika18/10/2018

TEŠKA SITUACIJA AKO PRIŠTINA FORMIRA VOJSKU

 

BEOGRAD, 18. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će Srbija biti u teškoj situaciji ako Priština formira vojsku samoproglašenog Kosova, ali da će gledati da se takve stvari ne dogode i da će donositi odluke tek ako se to dogodi.

 

Vučić je rekao da čeka šta će da uradi Priština po pitanju formiranja vojske i da li će to Amerikanci zaista da podržavaju, te da se plaši narastajućih tenzija.

"Mi imamo problem sa činjenicom da Amerikanci očigledno guraju i ubrzavaju stvari na Kosovu, to za nas predstavlja ozbiljan problem. Videćemo, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, ali i interese našeg naroda, što neće biti nimalo lako", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je istakao da će nastojati da najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju ne bude na sceni.

Vučić je dodao i da će se onog dana kada Priština uđe u Interpol pojaviti hiljade izmišljenih potjernica protiv Srba.

"Već su počeli da se skupljaju tamo u Emiratima, šalju delegaciju od 70 do 80 ljudi. Nama kao u inat se desilo ovo sa kineskim predsedavajućim. Sad više ni proceduralno ne možemo da očekujemo pomoć", dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da razgovara sa Albancima o potencijalnom kompromisu, ali da ima svoje interese i ne doživljava Kosovo i Metohiju kao teritoriju koja je nezavisna i suverena.

"Imamo potpuno različit stav od Albanaca na Kosovu i zato je potrebno da sedimo i razgovaramo. Mi hožemo zaista da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko i u svetu i među Albancima da razume da Srbija ima svoje interese i svoje ljude", naveo je Vučić.

On je dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore da potencijalna rješenja u budućnosti budu bolna za obje strane, jer sve drugo nisu rješenja.

Vučić je naveo i da se nada nastavku dijaloga Beograda i Prištine veoma skoro.

"Samo ćemo kopati dublje rovove, za koje verujem da neće biti vojni i ratnički, već politički, ali ni to nam ne treba. Treba nam mir, sigurnost i bolji odnosi", istakao je Vučić.

Što se tiče istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić je rekao da Srbija za određene stvari nema čvrste dokaze, ali da ima određena saznanja, kao i da postoje dvije verzije događaja, koje se provjeravaju.

Na pitanje novinara šta za Srbiju znači početak pregovora o ulasku Makedonije u NATO, Vučić je rekao da ne znači ništa.

"Srećan vam put, mi nećemo. Meni vaš put u NATO ništa ne znači. Makedonci nemaju bližih prijatelja od Srbije, jedino mi od vas ništa ne tražimo, samo prijateljstvo", poručio je Vučić.