VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/10/2018

ISTAĆI ZASTAVU SRPSKE U ZGRADI PREDSJEDNIŠTVA BiH

 

DRVAR, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta izjavio je da Srbi u FBiH podržavaju zahtjev novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u zgradi Predsjedništva bude postavljena zastava Republike Srpske.

 

Marčeta je u izjavi Srni ocijenio da se na taj način štiti jedan entitet i da takav zahtjev ne bi trebalo nikome da smeta.

Podsjećajući da odluka Ustavnog suda BiH o grbu i himni FBiH nije sprovedena već 12 godina, Marčeta je ocijenio da je to jasna poruka da se ne žele uvažiti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kako je predviđeno Dejtonskim, ali i Vašingtonskim sporazumom.

"Odluka ovog suda se u FBiH svjesno opstruiše, s ciljem stvaranja unitarne BiH. Zbog toga se ljudi iz Federacije uvijek slikaju kraj zastave BiH", rekao je Marčeta i istakao da bi ta jedinstvena BiH bila usmjerena protiv Srba.

Marčeta je napomenuo da u BiH ne postoji instrument kojim bi se bilo ko mogao natjerati da primijeni odluku Ustavnog suda BiH, niti da odgovara zbog njenog nesprovođenja.

"Koji instrument upotrebiti ako ga nema, kao ni dobrovoljnosti?", upitao je Marčeta.