VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika03/02/2019

ŠPIRIĆ: USKORO ĆEMO SAZNATI DA LI JE BiH ZAISTA ZEMLJA APSURDA ILI ĆE IĆI KA EU

 

BANjALUKA, 3. FEBRUARA /SRNA/ - Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je Srni da je kandidatski status BiH, koji bi mogao da bude ostvaren do 1. novembra, ugrožen zbog unutrašnjih odnosa i stanja u Federaciji BiH /FBiH/ odakle samo deklarativno podržavaju evropski put.

 

"Teško je održati kredibilitet tamo gdje se ne mogu implementirati izborni rezultati tri mjeseca, niti ima izgleda da se taj proces uskoro završi. Političko rukovodstvo FBiH, ukoliko se uopšte zna ko tu pripada, mora da se jasno odredi prema budućnosti zemlje u kojoj žive i da grade ozbiljan stav prema partnerima, kako političkim tako i međunarodnim", istakao je Špirić.

On je naglasio da politika SDA, koja se i dalje zasniva na stavovima od podne i do podne, nije osnov za izgradnju bilo kakvog povjerenje niti partnerskih odnosa i bilo bi poželjno da već jednom odrede svoj stav i otkoče procese koje su zacementirali u BiH.

Ukoliko SDA nastavi s politikom apsurda, kaže Špirić, desiće se da njihov kadar Denis Zvizdić u avgustu bude i predsjedavjući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavjući Savjeta ministara BiH.

"Imaju šansu da izbjegnu ovaj najgori scenario po BiH i da završe procedure formiranja vlasti u FBiH i u zajedničkim organima i da time vrate kredibilitet kod EU i omoguće da svi zajedno ostvarimo cilj dolaska do kandidatskog statusa. Pitanje je samo hoće li to da učine iskreno ili deklarativno", rekao je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.