VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/02/2019

ZAVRŠEN SKUP O MEĐUVJERSKOM DIJALOGU

 

SARAJEVO, 16. FEBRUARA /SRNA/ - U Sarajevu je danas završena dvodnevna konferencija koju je Međureligijsko vijeće BiH organizovalo s ciljem promocije i jačanja međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama BiH, a opšta ocjena organizatora i učesnika je da je ovo bio izuzetno uspješan i poučan skup.

 

Koordinator ovog projekta Helena Martinović ocijenila je za Srnu da je konferencija bila veoma korisna, jer je bilo mnogo prenošenja iskustava sa terena, kao i promocije rada žena i omladine u lokalnim zajednicama na planu jačanja međuvjerskog dijaloga.

"Juče i danas čuli smo mnoge korisne i pozitivne priče naših aktivista iz cijele BiH. Posebno nas raduje kritički odnos mladih prema predrasudama i načinima njihovog prevladavanja i razuvjeravanja, odnosno oslobađanja od predrasuda", istakla je Martinovićeva.

Ona je izrazila nadu da će, nakon što je zaživjela Mreža žena vjernica u BiH pri Međureligijskom vijeću BiH, biti formirana i mreža mladih.

Predsjedavajući Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća BiH Razim Čolić rekao je Srni da su i mladi i stariji mogli da mnogo nauče tokom ove konferencije, pogotovo kada je riječ o pomirenju, toleranciji, suživotu, prihvatanju i poštovanju različitosti.

"Najveća vrijednost ovog skupa je u tome što smo afirmisali domaće ideje na putu pravljenja ambijenta u kome će se svi, ma koliko bili različiti, lijepo osjećati i uživati", naveo je Čolić.

On smatra da je prošlo vrijeme da stranci nameću kodeks i tehnike ponašanja među narodima u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je na dobrom putu da se vrati u svoje normalno okruženje gdje svi ljudi žive zajedno i normalno.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Novo Goražde Tomislav Čarapić kaže za Srnu da je jačanje međureligijskog dijaloga u BiH veoma značajan i poučan proces koji se mora svakodnevno njegovati i razvijati.

"Bili smo svjedoci različitih aktivnosti u zajednicama i svako iskustvo jednih dobro će doći drugima", rekao je Čarapić.

On je dodao da je goraždanski odbor u proteklom periodu ostvario veoma dobru saradnju sa odborima u Zenici, Trebinju i Banjaluci.

Prema njegovim riječima, tokom konferencije bilo je dosta pozitivnih priča, ali one poput borbe protiv predrasuda i netolerancije još nisu okončane i zbog toga je potrebno i dalje jačati i razvijati međureligijski dijalog u BiH.

Cilj ovog skupa, čiji je naziv "Značaj jačanja međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama BiH", bio je da promoviše poruke mira i pomirenja Međureligijskog vijeća široj publici, da predstavi uspjehe projekta "Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH", te da pokaže ojačanu mrežu ovog vijeća u BiH, uz predstavljanje najboljih praksi.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, te članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku saradnju.

Juče, prvog dana konferencije u hotelu "Holidej", učesnicima su se obratili članovi Međureligijskog vijeća u BiH uz predstavljanje projekta "Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH", a postavljena je i izložba umjetničkih radova mladih i žena aktivista iz odbora za međureligijsku saradnju.

Danas je, u prisustvu članova Izvršnog odbora i Sekretarijata Međureligijskog vijeća BiH, predstavljen rad Vijeća na terenu kroz predstavljanje rada 15 odbora za međureligijsku saradnju /Orašje, Banjaluka, Livno, Žepče, Trebinje, Foča, Novi Travnik, Bugojno, Zenica, Bijeljina, Bihać, Brčko, Goražde, Doboj i Tuzla/, te najznačajnijih aktivnosti za mlade i žene /Samit mladih i Kongres žena vjernica/, kao i mali grantovi sa medijima.