VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/02/2019

GAJANIN: U PLANU UVOĐENjE KINESKOG JEZIKA U SREDNjE ŠKOLE

 

BANjALUKA, 18. FEBRUARA /SRNA/ - U planu je uvođenje kineskog jezika u srednje škole u Republici Srpskoj kao jednog od alternativnih jezika, uz njemački, francuski, engleski, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

 

"Neke srednje škole već su omogućile takvu aktivnost, a finansiranje nastavnika biće dogovarano pomoću Ambasade Kine. Imamo ideju i da se kineski izučava na Univerzitetu u okviru Filološkog fakulteta kao izborni predmet, a kasnije kao obavezni, odnosno kao katedra kineskog jezika", istakao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

On je, nakon sastanka sa ambasadorom Kine u BiH Ji Pingom, rekao da su razgovarali o unapređenju rada Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci i planiranim aktivnostima za ovu godinu.

Gajanin je istakao da je veoma zadovoljan aktivnostima ovog instituta u proteklih godinu dana, koliko radi.

"Institut radi na izučavanju kineskog jezika, pri čemu se izvode kursevi prilagođeni svim uzrastima i potrebama građana Srpske. Studentima Univerziteta omogućen je besplatan kurs da u okviru akademskih studija završe i kineski jezik", pojasnio je Gajanin.

Prema njegovim riječima, posredstvom Instituta zainteresovani se mogu upoznati i o tradiciji i kulturi kineskog naroda, ali i profesori i studenti iz Kine imaju mogućnost da se upoznaju o kulturi i tradiciji Republike Srpske.

"Posredstvom Instituta ostvarili smo i niz sporazuma sa drugim institutima i univerzitetima", dodao je Gajanin.

Ambasador Ji rekao je da se Konfucijev institut pokazao kao veoma aktivan i zahvalio za podršku Vladi Srpske i Univerzitetu.

On je naglasio da će Institut i dalje predstavljati platformu za kulturnu razmjenu Srpske i Kine.

"Nadamo se da će sve više građana Srpske učiti jezik i upoznati se o našoj kulturi", istakao je kineski ambasador.

Direktor Konfucijevog instituta Cai Jing zahvalila je Ambasadi Kine za podršku od otvaranja Instituta i izrazila nadu da će saradnja ubuduće biti još bolja.