VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Dogodilo se na današnji dan27/02/2020

DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN

 

BIJELJINA, 29. FEBRUARA /SRNA/ - Danas je subota, 29. februar, 60. dan 2020. Do kraja godine ima 306 dana.

 

1720. - Švedska kraljica Ulrika abdicirala u korist supruga princa Frederika Prvog.

1792. - Rođen italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i znatno uticao na nekoliko generacija kompozitora, među kojima su Belini i Verdi. Napisao je 39 opera, od kojih su najčuvenije "Seviljski berberin", "Viljem Tel" i "Otelo".

1808. - Napoleon je, u pohodu na Španiju koju je osvojio za mjesec dana, ušao u Barselonu.

1824. - U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov LJubiša, predsjednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovijetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcijenjenijih pripovjedača /"Kanjoš Macedonović", "Pričanje Vuka Dojčevića"/.

1892. - SAD i Velika Britanija potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

1916. - Stupila je na snagu naredba njemačke vrhovne komande u Prvom svjetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovinskih brodova zemalja sa kojima je Njemačka bila u ratu.

1920. - Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donijela je novi ustav i time zamijenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država, nastala raspadom Austro-Ugarske poslije Prvog svjetskog rata.

1920. - Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, koja se proslavila ulogama u filmovima "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Veliki manevri".

1944. - Američke trupe su u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu sjeveroistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956. - Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960. - U snažnom zemljotresu u Agadiru poginulo je 12.000 ljudi, a ovaj marokanski grad gotovo potpuno srušen.

1984. - Iran je saopštio da je bombardovao drugi po veličini irački grad Basru, a Irak da je uništio 50 iranskih brodova u ratu dviju susjednih zemalja.

1992. - Održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ. Istog dana ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

1996. - U najvećoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona "boing 737" na letu iz Lime ka gradu Arekipa; avion se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.