VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti11/03/2019

JEDAN KANDIDAT, A SVI BIRAČI ŽIVI I ZDRAVI

 

PJONGJANG, 11. MARTA /SRNA/ - Izborni zakon Sjeverne Koreje je "specifičan" - birači imaju jednog kandidata na listiću, u zemlji su tri stranke, koje su, zapravo, jedna te ista partija, a izlaznost je uvijek skoro stoodstotna.

 

Jučerašnji izbori za Vrhovnu skupštinu zemlje ponovo su donijeli enormnu izlaznost, jer je odbijanje da se glasa zakonski kažnjivo.

Službene novine Centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje tvrde da je njihov izborni sistem "najsuperiorniji na svijetu".

Kao znak odanosti, očekuje se da birači dođu ranije, tako da ne bude dugačkih redova pred biralištima, navode politički analitičari iz Južne Koreje.

Kad glasač dođe na red - na biralištu dobije glasački listić sa samo jednim imenom na njemu. Ne mora ništa da zaokruži. Uzme listić onako kako ga je i dobio i ubaci ga u glasačku kutiju, koja se nalazi pred svima.

Postoji i kabina za one koji žele da glasaju savim tajno, ali takva želja mogla bi da se biraču "obije o glavu".

U teoriji, odnosno po zakonu, glasači mogu i da precrtaju ime jednog jedinog kandidata koji im je ponuđen.

Ali, to bi privuklo pažnju tajne policije, koja bi krenula u progon takvog glasača, a on bi na kraju, vjerovatno, bio proglašen - neuračunljivim.

Nakon glasanja, birači su dužni da slave izbor na ulicama.

Glasanje, koje je obavezno, ima još jednu funkciju za vlast - služi kao svojevrsni popis pomoću kojeg prati stanovništvo i lakše otkriva one koji su prebjegli u Kinu.

Sama Skupština Sjeverne Koreje ima tek jednu funkciju - da potvrđuje odluke Kima i njegove Radničke partije Sjeverne Koreje.

Parlament u teoriji može i da smijeni Kima, ali se u praksi gotovo i ne sastaje. Na prvom sastanku poslanici izaberu manje tijelo koje radi umjesto Skupštine, a puna Skupština sastaje se samo u rijetkim prilikama.

U "parlamentu" postoje tri različite frakcije - Radnička partija kao najveća, te Socijaldemokratska partija i Hondu partija. Ali, u praksi, nema razlike između tih stranaka i sve zajedno sudjeluju u vladajućoj koaliciji.

Na prošlim "izborima" 2014. izlaznost je bila impresivnih 99,97 odsto.

Za Sjevernu Koreju je vezan vic po kome su "na dan izbora svi zdravi i niko ne umire", prenosi Bi-Bi-Si.