VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti11/03/2019

NAUČNICI IZRAČUNALI MASU NAŠE GALAKSIJE

 

PASADENA, 11. MARTA /SRNA/ - Naučnici su izračunali da masa Mliječnog puta iznosi "1,5 triliona solarnih masa u radijusu od 129.000 svjetlosnih godina od središta galaksije".

 

Kombinujući podatke, Nasa i Evropska svemirska agencija, uz pomoć projekta "Gaja" i opažanja teleskopa "Habl", došle su do brojke mnogo preciznije od ranijih pretpostavki.

Solarna ili Sunčeva masa standardna je astronomska jedinica kojom se označava masa Sunca, sa kojom se upoređuju mase drugih nebeskih tijela.

Tako je masa Sunca 332.946 puta veća od mase Zemlje i 1.047 puta veća od mase Jupitera.

Veliki i pomalo neodređeni raspon mase Mliječnog puta, koji je do sada važio - 500 milijardi do tri triliona solarnih masa, nastao je kao posljedica upotrebe različitih metoda koje su korištene za mjerenje raspodjele tamne materije.

S obzirom na neuhvatljivu prirodu tamne materije, koja čini oko 90 odsto galaksije Mliječni put, tim stručnjaka oslanjao se na mjerenje brzine zbijenih zvjezdanih jata, odnosno gustih skupova zvijezda, koje kruže oko spiralnog diska galaksije.

Što je galaksija masivnija, to se zbijena zvjezdana jata brže okreću zbog uticaja gravitacije, navode fizičari sa Univerziteta u Kembridžu.

Preciznije određivanje mase Mliječnog puta omogućiće jasnije razumijevanje pozicije ove galaksije u kosmološkom kontekstu, odnosno njene veličine unutar beskrajnog prostranstva svemira, prenose naučni portali.