VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 20/03/2019

NEOPHODNI STRUČNI TIMOVI U SVIM OPŠTINAMA

 

Željka Perišić Ninković, direktor Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu-Zvjezdice", ističe neophodnost stručnih timova u svim opštinama Srpske koji će raditi u najranijem uzrastu sa djetetom

 

Priredila: Branislava VUKELIĆ

BANjALUKA, 20. MARTA /SRNA/ - U okviru Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu-Zvjezdice" radi servis koji olakšava život mališanima sa "Daunovim sindomom".

Direktor Centra Željka Perišić Ninković navodi za Srnu da imaju defektologa, logopeda, pedagoga, psihologa i medicinsku sestru. Ona ističe da su sve usluge besplatne i mogu da ih koriste svi i koji imaju potrebu za njima.

Centar organizuje različite radionice i inkluzivne aktivnosti, ali i manifestacije. "Osnovali smo prvu Folklornu sekciju `Zvjezdice`, u saradnji sa KUD `Čajavec, koja postoji već dvije godine", napominje Ninkovićeva.

Posebna pažnja posvećuje se jačanju roditelja, posebno majki koje najčešće vode brigu o djeci i ne rade.

"Trenutno smo pokrenuli i fitnes aktivnost za mame u saradnji sa Fitnes klubom `Suprim`, jer mame najčešće nemaju vremena za opuštanje", navodi Ninkovićeva.

Ona ukazuje da je neophodna povezanost sistema, kako bi roditelj kada dobije dijete sa poteškoćama i suoči se sa dijagnozom dobio tačna uputstva gdje treba da ide, kome da se obrati i na koji način da ostvari sve ono što je neophodno da bi dijete i porodica funkcionisali na najbolji mogući način.

"Neophodno je u svim opštinama i gradovima Republike Srpske oformiti stručne timove, koji će se raditi u najranijem uzrastu sa djetetom. Treba uključiti u sve vrtiće i školski sistem", smatra Ninkovićeva.

Najveći problemi nastaju kada djeca sa Daunovim sindromom napune 18 godina i izađu iz sistema školovanja - tada su prepušteni porodici i nisu im pružene mogućnosti za zaposlenje ili osamostaljivanje.

Ninkovićeva napominje da je u posljednjih nekoliko godina došlo do značajnijih promjena u rješavanju problema sa kojima se susreću ta lica i djeca - uvedena su neka nova prava, kao što je pravo na ličnu invalidninu i asistenenciju u nastavi, kojih ranije nije bilo.

Banjaluka je u odnosu na druge gradove i opštine dosta napredovala u pogledu odnosa prema ovoj bolesti, navodi ona i napominje da je Turistička organizacija grada pozvala Foklornu sekciju "Zvjezdice" da otvori Eko festival "Dani Vrbasa".

Ninkovićeva, koja je i sama majka djevojčice sa Daunovim sindromom, navodi da se i sama susrela sa različitim izazovima. Ona ističe da je kompletan tim u Zavod "Dr Miroslav Zotović" pomogao Milici da prohoda i progovori.

"Ona je sada vesela djevojčica, omiljena, sa stalnim osmijehom na licu i uvijek spremna za druženje, ali i jako tvrdoglava. Voli da putuje, uživa u plivanju i fotografisanju i želi da postane manekenka", priča Ninkovićeva.

Ona napominje da "Dajte nam šansu-Zvjezdice" tradicionalno obilježava 21. mart, Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, u Kulturnom centru Banski dvor i da su se ove godine priključili svjetskoj kampanji, te ovogodišnja manifestacija nosi naziv "Ne izostavljate nas".

Ove godine ambasador manifestacije je Emilija Boškić, tinejdžerka, koja već nekoliko godina volontira u Udruženju i pruža podršku svojim drugarima na raznim manifestacijama u njihovim aktivnostima.

"Ove godine, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske, uradili smo i naš prvi video koji će biti premijerno prikazan 21. marta. U njemu djeca i osobe sa Daunovim sindromom govore o sebi", navodi Ninkovićeva.

Partner maifestacije je Javna ustanova Centar "Zaštiti me", a na sceni će se pojaviti Luka Davidović, kao i djeca iz Vokalnog ateljea "MaMa Voks", kao i Udruženja roditelja "Duga"...

Manifestaciju su podržali kabinet predsjednika Republike Srpske, kompanije "Mtel", "OM kafa", "Prointer", "Elnos", "Infomedia grup", "Tropik".

Ninkovićeva navodi da su šarene čarape simbol Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom - to je simbol, odnosno podsjećanje na hromozome i prikazuju različitost i podstiču jednakost.

Ona kaže da ne zna tačan broj Banjalučana sa Daunovim sindromom, a prema nekim saznanjima, riječ je o 64 osobe.