VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 19/03/2019

CVJETNI BIZNIS MILIĆA PETROVIĆA

 

Petrovići gaje prepoznatljive vrste cvijeća na ovim prostorima kao što su begonije, safije, surfinije, kadife, muškatle, a više od 90 odsto proizvoda prodaju kupcima koji dolaze iz cijele BiH.

 

Priredila: Svetlana PAVLOVIĆ

ŠAMAC, 19. MARTA /SRNA/ - Četvoročlana porodica Milića Petrovića iz Branice, zaseoka Glačana u opštini Šamac, uspješno se bavi proizvodnjom sezonskog cvijeća.

Petrović je počeo da se bavi proizvodnjom cvijeća prije rata, ali to je, kako kaže, bilo amaterski.

"Došli smo do količine cvijeća koje je za nas trenutno maksimum i omogućava da ga možemo kvalitetno plasirati na tržište. Radimo sezonsko, proljećno, dvorišno cvijeće... Imamo 30 vrsta sa količinom do 500.000 komada. Brojke su nekada manje, nekada veće, to se mijenja svake godine", kaže Petrović za Srnu.

Petrovići gaje prepoznatljive vrste na ovim prostorima kao što su begonije, safije, surfinije, kadife, muškatle, a više od 90 odsto svojih proizvoda prodaju kupcima koji dolaze iz cijele BiH.

"Trgovci koji rade na tržnicama dolaze kod nas i onda prevoze cvijeće. Damo im niže cijene da se i oni uklope. Najbitniji je kvalitet. Najtraženije cvijeće su begonije, muškatle i sulfinije, ali sve zavisi od područja, negdje idu jedne, negdje druge", kaže Petrović.

On je krenuo prvo sa plastenicima, a onda je 2009. godine sagradio i staklenik.

"Neke vrste cvijeća su bolje u plastenicima, neke u stakleniku. Imamo centralno grijanje na 2.000 metara kvadratnih, a još toliko prostora u takozvanim hladnim plastenicima. Koristimo visokokalorični ugalj, mnogo se troši u grijnoj sezoni, ali bez toga je nezamislivo raditi ovo", naglašava Petrović.

On kaže da cvjećari nemaju podsticaja, sem što su imali "povrat" kada su gradili staklenik 2009. godine nekih 30 ili 40 odsto.

"U toku je sezona presađivanja biljaka, što zovemo `pikiranje`. Biljke se presađuju u saksije, vrši se njihovo oživljavanje, šišanje. Sjetva je u toku, mi to radimo u etapama, ne može se sve odjednom posijati", ističe Petrović.

Petrović školuje dva sina na Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu, on i supruga rade, a momci kada imaju vremena. Osim sinova, Petrovići imaju pomoćne radnike koji rade svaki dan.