VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 21/03/2019

MITRIĆ: JUBILARNI 20. "LUT FEST" VELIČA LUTKARSTVO

 

Ovogodišnji, slavljenički 20. "Lut fest 2019" u Istočnom Sarajevu biće u duhu svečanosti sa idejom da se lutkarstvo i lutkarska umjetnost slavi širom Republike Srpske i BiH. Selekcija festivalskih predstava provešće publiku kroz sve etape kulturnog razvoja čovjeka: od mita, bajke, preko folklora do intelektualnih i apstraktnih, kroz koje treba da prođe svako dijete na putu do odrastanja...

 

Priredio: Ognjen BEGOVIĆ

ISTOČNO SARAJEVO, 21. MARTA /SRNA/ - Jubilarni 20. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" biće održan u Istočnom Sarajevu od 12. do 17. maja pod motom "Anima u srcu", s ciljem proslave ljubavi i veličanja lutkarstva i lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, izjavio je danas Srni selektor i umjetnički direktor "Lut festa 2019" reditelj Vitomir Mitrić.

"Dvadeset godina lutkarstva u Istočnom Sarajevu obilježilo je isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti. Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti", rekao je Mitrić, povodom današnjeg Svjetskog dana lutkarstva.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji slavljenički "Lut fest" biće u duhu svečanosti sa idejom da se lutkarstvo i lutkarska umjetnost slavi širom Republike Srpske i BiH.

On ističe da je "Lut fest" festivalska manifestacija sa stvarnim kulturnim i umjetničkim dometima svjetskog lutkarstva koje se već 20 godina prezentuje i vrednuje u Istočnom Sarajevu.

"Najpoznatija imena lutkarskih stvaralaca i pozorišta iz svijeta pokazuju svoju kulturu i tradiciju kroz lutkarske predstave ispunjene i oplemenjene novim trendovima u stvaralaštvu i viziji lutkarske umjetnosti. Dvadeseti `Lut fest` pokazaće zrelost, a, ujedno, i svečarsku atmosferu kroz koju će se proslaviti ovaj jubilej u Republici Srpskoj", naglašava Mitrić.

Ovogodišnja selekcija festivalskih predstava, poručuje on, vodi nas kroz sve etape kulturnog razvoja čovjeka: od mita, bajke, preko folklora do intelektualnih i apstraktnih, kroz koje treba da prođe svako dijete na putu vaspitanja i odrastanja.

Mitrić ocjenjuje da je "Lut fest" za 20 godina postao "lutkovitiji", a svi oni koji su odrastali uz Festival - postali su "ljudskiji".


UČEŠĆE 19 POZORIŠTA IZ 11 ZEMALJA

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovaće 19 pozorišta iz 11 zemalja, i to: BiH, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Španije, Italije, Austrije, Estonije, Belgije, Kazahstana i Turske.

U takmičarskom programu predstaviće se Lutkarsko pozorište "Kronikokab" iz Italije sa predstavom "Pod žicama" u režiji Nađe Imperio, Lutkarsko pozorište "Vlinders" iz Belgije izvešće predstavu "Kim, malo crno pile" u režiji Aleksandra Ćurčića, a Lutkarsko pozorište "Astana" iz Kazahstana predstaviće se predstavom "Boje Istoka" čiju režiju potpisuje A. Salajeva.

Iz Austrije dolazi pozorište "Verk 89" sa muzičko-lutkarskim spektaklom "Bum, krah, beng" u režiji Petra Kusa, dok će Dječije pozorište Republike Srpske izvesti predstavu "Medvjedić Timotej" u režiji Jaroslava Antonjuka.

Iz Srbije dolazi pet pozorišta, Pozorište lutaka Niš sa predstavom "Mala princeza" u režiji Aleksandra Kanjevca, Pozorište lutaka "Pinokio" sa predstavom "Ginjol" u režiji Sandre Rodić Janković, Narodno pozorište "Toša Jovanović" sa predstavom "Carski pevači" u režiji Irene Tot, Malo pozorište "Duško Radović" sa predstavom "Priča o čarobnom kamenu" u režiji Davora Dragojevića i Dečje pozorište Subotica sa predstavom "Izvini, mama" u režiji Todora Valova.

Lutkarsko pozorište "Pikuentos" iz Španije izvešće predstavu "Bendžamino i Huanita" čiju režiju potpisuju Bendžamin Ričard i Huana Garsija Ruiz, a iz Bugarske će se predstaviti dva pozorišta - Državno lutkarsko pozorište "Sliven" sa predstavom "Bijela bajka" u režiji Konstantina Karakostova i Lutkarsko pozorište "Georgi Mitev" iz Jambola sa predstavom "Mala žaba" u režiji Marije Banove.

Na "Lut fest 2019" u Istočno Sarajevo iz Hrvatske dolazi Pozorište "Točka na i" sa predstavom "Prva priča" u režiji Antonije Šašo Brkanić, a iz Turske će se predstaviti "Cengiz Ozek šedou teatar" sa predstavom "Magično drvo" u režiji Cengiza Ozeka.

Iz Estonije će stići Pozorište "Tuulevski", sa predstavom "Palčica" čiju režiju potpisuje kolektiv ovog pozorišta. Pozorište lutaka "Mostar" izvešće najnovije lutkarsko ostvarenje "Priču o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala biće realizovan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i u Kulturnom centru Pale.


BOGAT PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA

U okviru pratećeg programa Festivala učestvovaće dva pozorišta iz Srbije, Lutka scena "Pepino" iz Niša sa predstavom "Dindi, mali dinosaurus" u režiji Nebojše Jovanovića i pozorište "Teatrilo" iz Novog Sada sa predstavom "Zlatokosa u svetu čuda" u režiji Cvetina Aničića.

U čast pobjednika Festivala i 20. festivalskog rođendana Dječije pozorište Republike Srpske će u pratećem programu, na ceremoniji zatvaranja izvesti predstavu "Ježeva kućica" u režiji Slobodana Perišića.

"Tokom festivala planiran je bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku proslave jubileja i velikog lutkarskog karnevala, ističući istraživački pristup u relazaciji svih segmenata", najavljuje Mitrić.

On pojašnjava da prateći program Festivala obuhvata Lutkarski karneval, predstave pratećeg festivalskog programa, reprizna igranja predstava takmičarskog programa u Zvorniku i Tesliću, sa ciljem decentralizacije kulture, radionice izrade i animacije lutaka, promocije izdanja iz oblasti lutkarstva i knjiga poezije za djecu, posvećenih lutkarstvu.

Tu spada i velika izložba lutaka pod nazivom "U carstvu lutaka", autora LJiljane Điđino Branovački, kao i masterklas predavanja: "Uticaj Bugarskog lutkarskog pozorišta na razvoj lutkarstva kod balkanskih naroda", koje će održati Konstantin Karakostov, profesor na Državnoj akademiji za pozorište i film u Sofiji, i "Funkcija tehnike teatra sjenki u obučavanju glumca lutkara", Amele Vučenović, profesora na Sanktpeterburškoj državnoj akademiji pozorišne umjetnosti u Rusiji.

Na pomenutom karnevalu učestvovaće učesnici Festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, ulični orkestri, klovnovi, mađioničari, plesne grupe, velike ulične lutke i maskote, te uz brojne atrakcije i učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Specijalni gost karnevala je grand lutak Kontrol Nik iz Pozorišta lutaka "Pinokio".

Mitrić ističe da lutkarske radionice predstavljaju značajan dio edukativnog segmenta festivalskog programa.

"Ove godine će biti održane tri radionice: Radionica izrade lutaka od recikliranog materijala, koju vodi Zorana Milošaković iz Pozorišta lutaka `Pinokio`, Beograd, Radionica izrade i animacije lutaka `Od drveta do lutka`, koju vode Irena Tot i Tibor Farago iz Narodnog pozorišta `Toša Jovanović`, Zrenjanin, i radionica `Lutka i ja smo dio jednog sna`, koju vodi doktor Milan Mađarev, dramaturg i reditelj iz Beograda", precizira selektor i umjetnički direktor "Lut festa 2019".


DVA ŽIRIJA - DOKAZ OZBILJNOSTI I VISOKOG NIVOA FESTIVALA

Mitrić dodaje da će u okviru Festivala raditi dva žirija što, kako je rekao, pokazuje ozbiljnost i visok festivalski nivo.

Međunarodni stručni žiri radiće u sastavu: Naumov Nikolaj Petrovič iz Rusije, Bonjo Lungov iz Bugarske i Predrag Bjelošević iz Republike Srpske.

Žiri novinara i kritike radiće u sastavu: Aleksandar Saša Grandić, doktor književnosti i pozorišni kritičar, Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske "SRNA", i muzički pedagog Mladen Janković.


POKROVITELJSTVO PREDSJEDNIKA REPUBLIKE DAJE POSEBAN ZNAČAJ FESTIVALU

Pokrovitelj 20. "Lut festa" je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, čime je Festival dobio poseban značaj. Ova podrška je od izuzetne važnosti za razvoj Festivala i pozorišne umjetnosti za djecu i kulture u Srpskoj.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Festival sufinansiraju Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale i Ambasada Austrije u BiH.

Bronzani sponzor Festivala je Umjetnička livnica "Jeremić" iz Beograda, a sponzor Festivala je Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelji Festivala su Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Festivala su Federalna novinska agencija "Fena", televizije "Elta", BN, BHRT i portali "Katera info" i "Princip njuz".