VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/03/2019

MILOŠEVIĆ: SNAŽNA PODRŠKA ČESIMA U VOJVODINI

 

NOVI SAD, 22. MARTA /SRNA/ - Pokrajinski sekretar Vojvodine za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da Pokrajinska vlada snažno podržava češku nacionalnu manjinu, kao i sve ostale manjine u Vojvodini, posebno kada je riječ o kulturi i javnom informisanju.

 

Miloševićeva je danas primila delegaciju poslaničkog doma Češke na čelu sa predsjednikom češkog Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Vaclavom Klausom.

Ona je istakla da postoji veliki prostor da saradnja Autonomne Pokrajine Vojvodine i Češke bude povećana, kako u oblasti kulture, tako u drugim oblastima, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

"Uprkos pozitivnim impulsima koje je donelo prošlogodišnje potpisivanje Sporazuma o saradnji između regije Olomouc u Češkoj i Autonomne Pokrajine Vojvodine, postoji veliki prostor da se međusobna saradnja poveća i u oblasti kulture, kao i u drugim oblastima", rekla je Miloševićeva.

Ona je navela da je tim sporazumom, osim kulturne razmjene, obuhvaćeno i obrazovanje, sport, privreda, kao i turizam.

U razgovorima sa češkom delegacijom učestvovao je i zamjenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Milan Kovačević koji je rekao da je češki jezik sa elementima nacionalne kulture dio osnovnoobrazovnog sistema.

"Češki jezik sa elementima nacionalne kulture deo je osnovnoobrazovnog sistema u opštini Bela Crkva, njenom naselju Kruščici, kao i naselju Gaju kod vojvođanske opštine Kovina", naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je ove godine izašao i prvi udžbenik za izučavanje češkog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Delegacija poslaničkog doma Češke zahvalila je Autonomnoj Pokrajini Vojvodini na izuzetnoj brizi o češkoj nacionalnoj manjini, ističući da ta briga potvrđuje činjenicu o do sada najboljim odnosima dvije prijateljske zemlje - Srbije i Češke.

Sastanku, upriličenom u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, prisustvovali su i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta i njegov zamjenik Pavel Kobližka.