VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija22/03/2019

OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA IZGRADNjU NASIPA

 

MODRIČA, 22. MARTA /SRNA/ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Modriči da su obezbijeđena sredstva za projekat zaštite područja ove opštine od rijeke Bosne i da će sa završetkom eksproprijacije početi izgradnja 5.000 metara nasipa u naselju Dobor.

 

Pašalić je rekao da je Vlada Republike Srpske za projekat u Modriči obezbijedila 8.000.000 KM.

"Ranije je dogovoreno da će opština Modriča izvršiti eksproprijaciju zemljišta na trasi novog nasipa", izjavio je novinarima Pašalić.

On je istakao da će se resorno ministarstvo potruditi da nađe dodatna sredstva i pomoći opštini da što prije završi eksproprijaciju za koju će biti potrebno oko 500.000 KM.

Pašalić je rekao da je sa načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem i članovima njegovog kabineta razgovarao i o stanju poljoprivrede na području ove opštine.

"Ohrabruje rast proizvodnje u oblasti poljoprivrede, posebno proizvodnja mlijeka", naglasio je Pašalić i podsjetio da je od 2006. godine u Modriču uloženo oko 18,5 miliona KM direktnih podsticaja, prije svega u poljoprivredu za šta je dato 13,5 miliona KM podsticaja, dok su ostala sredstva plasirana u vodoprivredu i šumarstvo.

Na sastanku u zgradi opštine bilo je riječi i o uzurpaciji šuma koja je, kako je ocijenjeno, posebno izražena na području ove opštine.

Krekić je rekao da je izgradnja nasipa jedan od najvažnijih projekata koji je potreban Modriči.

"Nadam se da će do kraja godine biti završene sve pripreme i da će početi izgradnja nasipa koji će zaštititi ljude, materijalna dobra i teritoriju od poplava kakve su bile 2014. godine", naglasio je Krekić.

Govoreći o poljoprivredi, Krekić je rekao da je stanje zadovoljavajuće, te naglasio da se u ovoj oblasti bilježi rast proizvodnje, posebno mlijeka koja je udvostručena i dostigla je nivo od 4.500.000 litara godišnje.

Krekić i Pašalić posjetili su farmu sa 80 grla stoke Jove Stevića u Dobrinji i razgovarali sa oko 50 poljoprivrednika sa prostora Modriče.