VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/03/2019

MIRO LOMPAR U PODGORICI O SRPSKOM KULTURNOM OBRASCU

 

PODGORICA, 22. MARTA /SRNA/ - Istaknuti srpski intelektualac iz Beograda Milo Lompar govorio je večeras u Srpskoj kući u Podgorici o srpskom kulturnom obrascu koji je ponovo aktuelizovan.

 

Profesor Lompar je na početku svoje besjede prenio pozdrave od akademika Matije Bećkovića, kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru, rekavši da govori i u njegovo i u svoje ime.

"Sam Sveti Sava je oslikavao svojom aktivnošću, svojom ličnošću jednu vrstu dvostrukosti koja je odredila vještinu diplomatije i vještinu državništva s jedne strane i sa druge strane dubinu i suštinu iskustva koje je bilo monaško, koje je bilo duhovno i koje je pripadalo jednoj odrednici koja nije dolazila iz svijeta nego je pripadala duhu", rekao je Lompar.

On je na tribini koju je organizovao Informativno-kulturni centar "Sveti Sava" i Srpski nacionalni savjet Crne Gore istakao da, kada je riječ o srpskom kulturnom obrazcu, valja početi od jednog razmišljanja Slobodana Jovanovića, koje je iznio u tonovima istorijskog iskustva.

Lompar je naveo da je Jovanović napisao jednu kratku knjigu, ustvari jedan duži esej pod naslovom "O srpskom nacionalnom karakteru" u kojem je, između ostalog, ukazao na svojevrsnu nestabilnost srpskog kulturnog obrazca.

"Odnosno na jednu vrstu nedovoljne definisanosti problematike kulturnog obrazca koja se pojavljuje u istorijskoj svijesti s polovine 20. vijeka", rekao je Lompar, ocijenivši da je tribina pokazala potrebu da se javno govori o izazovima srpskog naroda.

Urednik tribine, književnik Budimir Dubak predstavio je Lompara kao jednog od najvećih nasljednika Njegoševe misli u savremenom dobu.

Milo Lompar, profesor književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu,
autor je mnogobrojnih djela među kojima su najznačajnija "Moralistički fragmenti", "Povratak srpskom stanovištu", "Knjiga o Crnjanskom", "Duh samoporicanja", "Njegoševo pjesništvo" - za koju kritičari kažu da je jedno od najznačajnih djela ikad napisano o Njegošu.

Naredna tribina biće održana 29. marta.