VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 25/03/2019

VUJIĆ: "NEBESKA KRAJINA" - POBIJEDILI SU ČOJSTVO I PRAŠTANjE

 

Kroz stihove sam prikazao naše manastire i crkve u Krajini i pisao o Petrovačkoj cesti, Milici Rakić, djetetu-mučenici, koja je postradala u NATO bombardovanju, navodi Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke iz Bosanskog Petrovca.

 

Priredila: Jelena DEŠIĆ

BOSANSKI PETROVAC, 25. MARTA /SRNA/ - Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke iz Bosanskog Petrovca, objavio je zbirku duhovnih pjesama "Nebeska Krajina", te "Čežnju za dodirom smisla".

Vujićeve knjige objavljene su uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

"Srpski narod iz Krajine vijekovima je izložen stradanju. Srbi su u jednom vijeku doživjeli četiri velika stradanja, a u posljednjoj deceniji tog stradalnog vijeka, u rasponu od četiri godine, srpski narod je dva puta bombardovan i nemilosrdno ubijan", ističe Vujić.

Autor napominje da je u "Nebeskoj Krajini" pisao o jednom malom putovanju kroz Krajinu.

"Kroz stihove sam prikazao naše manastire i crkve u Krajini i pisao o Petrovačkoj cesti, Milici Rakić, djetetu-mučenici, koja je postradala u NATO bombardovanju. Milica je porijeklom iz Krajine, iz Kolunića Sela, nadomak Bosanskog Petrovca", navodi Vujić za Srnu.

Vujić naglašava da su Srbi iz Krajine vijekovima izloženi stradanju i mukama.

"U Petrovcu i mojoj Krajini, korijeni su naše Svete Milice, djeteta-mučenice i njene porodice. Ponosni Krajišnici, vječiti mučenici, na uništeno dječije maštanje nude praštanje i nezaboravljanje", poručuje Vujić.

On dodaje da nikada ne treba zaboraviti stradanja kojima su Srbi bili izloženi kroz vijekove.

"Na jednu malu, ponosnu i prkosnu, svetu zemlju, kidisalo je hiljade aviona iz devetnaest zemalja. I nakon ubijanja, stradanja i razaranja, mi smo izvojevali pobjedu. Pobijedilo je čojstvo, pobijedilo je praštanje. Na svako razapinjanje, dolazilo je novo vaskrsenje", kaže Vujić.

Prema njegovim riječima, "na svako razaranje dolazilo je pominjanje i nezaboravljanje".

"Veliki smo onoliko koliko praštamo, volimo, pamtimo i ne zaboravljamo", poručuje Vujić.