VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura28/03/2019

SARADNjA DJEČIJIH FESTIVALA POEZIJE

 

BEOGRAD, 28. MARTA /SRNA/ - Najbolji učesnici Festivala dječije poezije "Mali pobednik" iz beogradskih osnovnih škola učestvovaće na Festivalu "Dječije carstvo" u Banjaluci, najavili su danas u Beogradu predstavnici tih festivala.

 

U finalu sedmog festivala, održanom u Dečijem kulturnom centru Beograda, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, učestvuje 38 učenika beogradskih osnovnih škola, od kojih će sedam učestvovati na banjalučkom festivalu.

Direktor Festivala "Dječije carstvo" Slobodan Stošić rekao je Srni da se i kroz druženja mladih uspostavljaju prirodni odnosi Srbije i Republike Srpske.

"Uspostavljamo one prirodne odnose Republike Srpske i Srbije, te Banjaluke i Beograda. Ovo je festival beogradskih osnovnih škola gde biramo finaliste koji će doći u Banjaluku", rekao je on.

Stošić je dodao da je banjalučki festival najveći regionalni festival poezije za djecu na čiji konkurs stigne više od 6.500 radova oko 4.500 djece iz regiona.

Prema njegovim riječima, radove šalju djeca iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Direktor festivala "Mali pobednik" Sonja Pješčić rekla je Srni da beogradski učenici tim festivalom slave poeziju.

"Prvo izdajemo zbornik festivala, a onda se finalisti takmiče za plasman na Festivalu `Dječije carstvo` u Banjaluci, koji je, u stvari, glavni festival", rekla je Pješčićeva.

Ona je objasnila da je festival "Mali pobednik" praktično "kćerka" Festivala "Dječije carstvo", ali da, kako je ukazala, "živi samostalno festivalski život jer deca to vole".

Festival "Dječije carstvo" u Banjaluci biće održan krajem aprila.