VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura28/03/2019

MANIFESTACIJA ZAVRŠENA URUČIVANjEM PRIZNANjA U SREMSKIM KARLOVCIMA

 

SREMSKI KARLOVCI, 28. MARTA /SRNA/ - Manifestacija u čast čuvenog pjesnika Branka Radičevića - "Proljećni Brankovi dani" završena je večeras u Sremskim Karlovcima uručivanjem priznanja, a laureat "Velike povelje Brankovog kola" je univerzitetski profesor Ksenija Maricki Gađanski.

 

Gađanski je istaknuti srpski helenist, naučnik, prevodilac i univerzitetski profesor. Spada u vodeće stručnjake za klasične jezike, helensku filozofiju, istoriju i kulturu, kao i za modernu grčku književnost i lingvistiku, kako u Srbiji, tako i u svijetu.

Zbog spriječenosti Ksenije Maricki Gađanski, uzrokovane zdravstvenim problemima, ovo visoko priznanje, koje tradicionalno dodjeljuje kulturna institucija "Brankovo kolo", preuzela je njena kćerka Ivani Gađanski.

"Povelja" je uručena i najstarijoj srpskoj gimnaziji - Karlovačkoj gimnaziji, koju je prije 60 godina završila Maricki Gađanski, a po ostvarenom uspjehu, ona spada u red njenih najčuvenijih đaka.

Priznanje je na svečanosti povodom zatvaranja velike pjesničke manifestacije "Proljećni Brankovi dani 2019", uručio Nenad Grujičić, predsjednik kulturne institucije "Brankovo kolo".

Na svečanosti je pročitana besjeda Ksenije Maricki Gađanski pod naslovom "Tri velika svjetska umjetnika - Ovidije, Mocart, Branko Radičević".

"Branko je, kao i Sterija i Crnjanski, počeo pisati stihove na latinskom, sa čim je počelo i moje školovanje, ali su oni, nažalost, u našoj večitoj nebrizi, a i neprilikama, izgubljeni. Oni su tada učili latinsku formulu da se govornik postaje, ali da se pesnik rađa i to se nije promenilo do danas", navodi se u besjedi.

Ona je dodala da se među hiljadama umjetnika u svijetu tokom nekoliko hiljada godina, izdvaja nekoliko drukčijih i važnijih od ostalih.

"Kao što rimska poezija ne može bez Ovidija, austrijska muzika bez Mocarta, tako ni srpska poezija ne može bez Branka Radičevića", istakla je ona.

U drugom dijelu svečanosti, povodom zatvaranja "Proljećnih Brankovih dana", uz mlade glumce i pjevače koji su interpretirali poeziju Branka Radičevića, promovisan je novi, 113. broj čuvenog gimnazijskog lista "Branko".

Manifestacija kojom je obilježeno 195 godina od rođenja Branka Radičevića, jednog od najvećih pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka, održavana je u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

"Proljećni Brankovi dani" počeli su 15. marta na rođendan Radičevića po julijanskom kalendaru, a završena je 28. marta, na pjesnikov rođendan po gregorijanskom kalendaru.

Branko Radičević /1824-1853/, za vrijeme svog kratkog života napisao je 54 lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama i 28 pisama.