VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 13/04/2019

KRALJEVIĆ: DO KRAJA GODINE OPŠTINA ĆE DOBITI STUDENTSKO-ĐAČKI DOM

 

VLASENICA, 13. APRILA /SRNA/ - Opština Vlasenica dobiće do kraja godine moderan studentsko-đački dom u čiju izgradnju će u prvoj fazi Vlada Srbije uložiti oko 1.500.000 KM, rekao je Srni načelnik ove opštine Miroslav Kraljević.

 

Kraljević je naveo da je ovo jedan u nizu projekata koje Vlada Srbije realizuje ili će realizovati u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj u okviru programa "Srbija Srpskoj", a inicijativa za uspostavljanje te saradnje, potekla je upravo iz Vlasenice.

On je podsjetio da je 2017. godine, posredovanjem Vladimira Božovića, savjetnika tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, aktuelizovano pitanje na koji način Srbija može da pomogne Republici Srpskoj.

"Saglasili smo se da ta pomoć ne treba da bude samo deklarativna, već i konkretna, kao što, na primjer, radi Hrvatska kada je riječ o hrvatskom narodu u BiH, ili Turska i arapske zemlje u Federaciji BiH", rekao je Kraljević.

On kaže da su se ovoj inicijativi ubrzo priključili i čelnici 10 opština Sarajevsko-romanijske i regije Birač, koji su na zajedničkim sastancima prihvatili prijedlog da Vladi Srbije kandiduju po jedan projekat od posebnog značaja za te lokalne zajednice.

Vlasenica je predložila izgradnju studensko-đačkog doma i od Beograda dobila pozitivan odgovor, te je odlučeno da se gradi dom sa 300 kreveta, sa pratećim sadržajima.

"Poznato je da Vlasenica ima Šumarski fakultet i da su nam ambicije povećanje broja studijskih programa, a to znači i veći broj studenata, što nas, kao lokalnu zajednicu, obavezuje da se brinemo i o njihovom smještaju", rekao je Kraljević.

Prema njegovim riječima, inicijativa je vrlo brzo poprimila konture nacionalnog plana izgradnje i obnove Republike Srpske, a pun zamah dobila je prošle godine, kada su na čelo inicijative stali tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Snažnu podršku planu dali su i tadašnji premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i aktulni premijer Srpske Radovan Višković.

U ovoj godini najavljeno je da će Vlada Srbije uložiti oko 18.000.000 KM u različite projekte u Republici Srpskoj.

Vlasenici je, u okviru ovog programa, odobreno 300.000 KM za rekonstrukciju vrtića "Prvi koraci".

"To zaista traba podržati. Svi treba da budu zahvalni što su ti odnosi na najvišem nivou", rekao je Kraljević.

Kraljević je istakao da saradnja Srbije i Srpske treba da bude proširena i na druge oblasti, prije svega na ekonomiju i infrastrukturu.

"Ako Srbija ima kapacitete da gradi svoje pogone na ovom prostoru, ili da dovede nekog od partnera koji već radi u Srbiji, mi smo tu. Spremni smo da sve svoje resurse stavimo na raspolaganje bilo kome ko želi da investira u Vlasenicu", rekao je Kraljević.