VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet18/04/2019

PJONGJANG ŽELI DA SE POMPEO ISKLJUČI IZ PREGOVORA

 

SEUL, 18. APRILA /SRNA-Rojters/ - Sjeverna Koreja saopštila je da više ne želi da sarađuje sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom i da Pjongjang zahtijeva da ga u razgovorima zamijeni "neko zreliji", izjavio je viši zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Kvon Džong Gun.

 

On je ovo rekao nekoliko časova nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je lider Kim Džong Un nadgledao prvi test oružja otkako su propali pregovori sa SAD o denuklearizaciji.

Novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA prenijela je komentar višeg zvaničnika sjevernokorejskog Ministarstva kao upozorenje da niko ne bi mogao da predvidi situaciju na Korejskom poluostrvu da SAD nisu odustale od "prvobitnog cilja", što je natjeralo Pjongjang da razvija nuklearno oružje.

Kvon je istakao da je samit Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa u Vijetnamu pokazao da razgovori mogu da krenu u pogrešnom smjeru kad god se Pompeo umiješa.

"Plašim se da će, ukoliko se Pompeo ponovo uključi u razgovore, pregovarački sto još jednom biti loš i da će razgovori postati zapetljani", kaže Kvon.

Kvon napominje da, u slučaju nastavka dijaloga sa SAD, želi da njegov sagovornik ne bude Pompeo, već neko drugi, ko je oprezniji i zreliji u komunikaciji sa zvaničnicima Pjongjanga.

Zvaničnik je podsjetio da je Pompeo dao "neoprezne" izjave, koje su povrijedile dostojanstvo vrhovnog rukovodstva Sjeverne Koreje.

On je dodao da su Kim i Tramp u dobrim odnosima.

Pompeo je tokom saslušanja u Kongresu SAD prošle sedmice Kim Džong Una nazvao "tiraninom".

Agencija navodi da je Pjongjang testirao novo taktičko oružje sa navođenjem i "moćnom bojevom glavom".

KCNA nije saopštila više detalja o projektilu, ali opis "taktičko" implicira da je u pitanju projektil kraćeg dometa, prije nego balistički projektil većeg dometa koji se smatra prijetnjom po SAD.