VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 21/04/2019

TASIĆI - ČUVARI SRPSTVA U KAMENIČKIM VRLETIMA

 

"Prve četiri ćerke su godina za godinom rođene i, kad mi se četvrta ćerka rodila, dođe kum sa našim protom i posavetovaše da ćerki dam moje ime `da se rodi muško dete`. I bi tako", priča majka Silvana

 

Piše: Neđeljko ZEJAK

KOSOVSKA KAMENICA, 21. APRILA /SRNA/ - Porodica Tasić je jedna od najbrojnijih srpskih porodica u opštini Kosovska Kamenica i sa osmoro djece nastoji očuvati srpstvo na prostorima kameničke opštine.

"Trpimo, ćutimo i verujemo da će se bolji dani, oni od prije rata, vratiti i da će moja deca i unučići proživeti živote u sreći, da će dani izolacije i straha proći", kaže majka osmoro djece i troje unučića Silvana Tasić iz Boževca, planinskog sela u opštini Kosovska Kamenica.

Uporni da zajedno sa još sedamdesetak starijih i dvadesetak đaka opstanu u selu, u kome od vajkada nije živela druga duša izuzev srpske, porodica Tasić je jedna od najbrojnijih srpskih porodica u opštini Kosovska Kamenica, koja brojem djece i nasljednika nastoji očuvati srpstvo i produžiti srpsko trajanje na prostorima kameničke opštine.

Do Boljevca, udaljenog dvadesetak kilometara od asfaltnog puta koji povezuje opštine Novo Brdo i Kosovsku Kamenicu preko Jasenovika, stiže se isključivo "naoružan zimskim čizmama", ali put i izolacija su za ovdašnje gorštake samo motiv više da opstanu jer, kako reče Silvana, život u "nevidbogu" draži je i lagodniji od onog na asfaltu.

"Rodila sam osmoro žive i zdrave dece. Prve četiri ćerke su godina za godinom rođene i, kad mi se četvrta ćerka rodila, dođe kum sa našim protom i posavetovaše da ćerki dama moje ime `da se rodi muško dete`. I bi tako. Posle njih četiri rodila su mi se dva sina i dve ćerke. Dom mi se ispunio i zato verujem da sam najsretnija majka na svetu", priča Silvana.

Njen ponos je to što su joj sve četiri starije ćerke po završetku srednjih škola zasnovale porodice, što su se tri udale na Kosovu i Metohiji i što će, ako Bog da, njeni sinovi učenici sedmog i osmog razreda uz pomoć ljudi koji razumiju šta znači imati višečlanu porodicu, ostati na djedovini.

Tasići žive od minimalca, 100 evra, bez dječijeg dodatka, pošto propisima države Srbije pravo na ovu prinadležnost ostvaruju samo prvo četvoro djece do punoljetstva. Imaju i desetak koza i dvije krave i obrađuju oko pet hektara njiva i livada uzetih pod zakup jer u svom posjedu imaju nešto manje od hektra zemlje.

Tasići se nadaju da će im biti uplaćena pomoć u iznosu od milion dinara koju je Silvani obećao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić prije dvije godine, prilikom posjete Zebincu u opštini Novo Brdo.

"Kazao mi je da su majke poput mene heroji koje država mora da pomogne", naglasila je Silvana.

Ona ističe da bi joj se sve želje ostvarile ukoliko bi joj država pomogla da sagradi kuću i da sinovima obezbijedim krov nad glavom "da i njima deca zaplaču i produže prezime Tasić u Boljevcu u kome su naseljeni prije nekoliko stotina godina".

Njena imenjakinja, ćerka Silvana, sa 22 godine, majka dva sina, kaže da ne žali što se udala u Boljevcu jer je smisao njenog života zdrava porodica.

"Sretni smo što imamo ovakve roditelje, što su sve od sebe dali da nas školuju, da postanemo zdravi ljudi", veli ona, dodajući da je sa svojim sestrama, dok joj braća nisu porasla uz knjigu, morala da kopa njive i skuplja pečurke kako bi obezbijedili pare za knjige, obuću i odjeću.

Upravo je nemaština i "obaveza" muških glava da porodici pridodaju zrno pšenice umalo koštala života petnaestogodišnjeg Nikolu.

"Pre tri dana je uzeo `frezu` da sa tatom Milosavom obradi baštu da poseju povrće, ali ga je snaga izdala i freza mu je umalo otkinula desnu nogu", govori njegova sestra Silvana i kaže da su sam Bog i doktori u Niškom Kliničkom centru spasili joj brata da ne ostane invalid.

Vratiće se on u zagrljaj šestogodišnjoj sestrici Nikoline i petogodišnjoj Andrijani i sa njima, kako veli njihova majka, ponovo spavati u jednom krevetu, jer u kući građenoj prije pedesetak godina imaju svega pet kauča.

Dobrotovori, članovi organizacije "Odigitrija" koja djeluje pod blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, su Tasićima obezbijedili mjesečnu pomoć od 150 evra i dopremili veliku količinu odjeće i obuće za najmlađe.