VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/04/2019

TANASKOVIĆ: DOVOLJNO RAZLOGA ZA VOJNU NEUTRALNOST SRPSKE I SRBIJE

 

BEOGRAD, 18. APRILA /SRNA/ - Akademik Darko Tanasković ocijenio je danas da je rusofobija bila i ostala najsnažniji motiv za ulaženje pod NATO kišobran bivših istočnoevropskih i nekih balkanskih država, dok je situacija sa Republikom Srpskom i Srbijom sasvim drugačija.

 

"Smatram da ima dovoljno jakih razloga da se Srbi, odnosno srpske države priklone neuključivanju u NATO, odnosno doslednom sprovođenju doktrine vojne neutralnosti, uz održavanje, do mogućih mera, korektnih pa i u nekim segmentima i partnerskih odnosa sa zemljama Atlantskog saveza", rekao je Tanasković.

Tanasković je ukazao i da Srbija i Republika Srpska, bez obzira na različit međunarodni položaj, moraju da imaju usklađen pristup realnosti o prisustvu NATO-a na Balkanu.

"Srbima ne samo da ne preti nikakva opasnost od Rusije, već je sasvim suprotno Rusija najvažniji srpski saveznik na međunarodnom planu, uključujući i kontekst bezbednosnih pretnji i rizika", rekao je on na tribini "Zašto Srpska neće u NATO".

Na tribini koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbije profesor Predrag Ćeranić sa banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka rekao je da je zapadni Balkan u fokusu Alijanse.

"U Makedoniji nije uspio referendum na kojem su se građani, između ostalog izjašnjavali o ulasku u NATO. U Crnoj Gori još traju protesti zbog usiljenog prijema ove zemlje u NATO. U BiH je zbog otvoreno protivljenja Republike Srpske nemoguće na legitiman način ovu zemlju priključiti u NATO", podsjetio je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, pitanje svih pitanja je sa kim to NATO hoće da ratuje, pa su mu potrebne balkanske zemlje.

On je rekao i da se NATO sve više deklariše kao politička organizacija koja brine o izborima a da je, kako je rekao, političko krilo NATO postalo jače od vlada zemalja EU.

Ćeranić je ocijenio i da su migranti "najnovije oružje" za uništavanje evropskih država i naroda i da su "dio inženjeringa kojim se žele uspostaviti marionetske vlade na Balkanu i Crnomorskom basenu", kao i i da su na udaru svi koji smetaju NATO.

"Premijer Mađarske Viktor Orban ometa planove s migrantima i zato ga mejnstrim mediji prikazuju kao rasistu i tiranina jer narušava `ljudska prava`, odnosno prava migranata. Na zapadnom Balkanu najglasniji `antimigrant` je Milorad Dodik", rekao je Ćeranić.

Na tribini su govorili i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbije Mlađen Cicović, vojni analitičar Miroslav Lazanski, politikolog Aleksandar Pavić, univerzitetski profesor Nenad Kecmanović i profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić.