VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/04/2019

VIŠE OD 200 UČESNIKA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE

 

BANjALUKA, 19. APRILA /SRNA/ - Međunarodna konferencija o turizmu u Banjaluci okupila je više od 200 učesnika - predstavnika turističkih agencija, turoperatora, hotelijera iz zemalja regiona, ali i Rusije, Ukrajine, Amerike i Velike Britanije.

 

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je istakao je da turizam može da bude velika razvojna prilika za Banjaluku, za povećanje zaposlenosti i prihoda, kao i bolje međunarodne afirmacije.

On je novinarima rekao da su u vezi s tim poboljšani hotelski kapaciteti, kao i saobraćajna povezanost Banjaluke sa ostatkom svijeta - auto-putevi, nove avionske linije.

Radojičić je naveo da Baanjaluka ima potencijal kongresno-konferencijskog, festivalskog i adrealinskog turizma, ali i da bude tačka na ruti, jer su savremeni turisti moderni, pokretni i ne borave nigdje dugo vremena.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je novinarima da je akcenat ovogodišnje međunarodne konferencije o turizmu na destinacijskom menadžmentu, receptivnom turizmu i turističkoj povezanosti i saobraćajnoj infrastrukturi.

"Riječ je o prioritetnim oblastima na koje se potrebno bazirati i od kojih možemo da izvučemo mnogo pozitivnih stvari", dodao je Stanić.

On je rekao da su prvi dan Međunarodne konferencije o turizmu, koju organizuje gradsko odjeljenje na čijem je čelu uz pomoć Turističke organizacije grada, planirana stručna konferencija i panel-diskusije, dok će drugi dan učesnicima biti pokazana turistička ponuda Banjaluke, s ciljem da oni tu ponudu uvrste u turističke aranžmane svojih matičnih gradova.

"Učesnicima konferencije ponudićemo i rafting, vožnju dajakom, turistički izlet kroz grad sa `BL bajkom` i brdski biciklizam, jer je to ono na što stavljamo fokus - avanturistički turizam", kaže Stanić.

Direktor Turističke organizacije grada Irena Radojević rekla je novinarima da je za Banjaluku veoma bitan receptivni turizam, odnosno dovođenje što većeg broja turista, što će pomoći gradu da bude na svjetskoj turističkoj mapi.

Ona je istakla i važnost turističke infrastrukture, podsjećajući na avio-linije iz Banjaluke prema Evropi.

Novinar Goran Milić, koji je jedan od panelista na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji o turizmu u Banjaluci, istakao je, između ostalog, da je turizam dobar biznis i da se njime lakše baviti nego drugim granama privrede.

On je rekao da treba debatovati o turizmu i tražiti strategiju, kao i da politika malo ima veze sa turizmom.

Stručni dio Druge međunarodne konferencije održava se u Kulturnom centru Banski dvor.