VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/04/2019

PRESUDA ZA UBISTVO DJEČAKA SLOBODANA STOJANOVIĆA ODGOĐENA ZA 8. MAJ

 

SARAJEVO, 19. APRILA /SRNA/ - Izricanje prvostepene presude Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za ubistvo 12-ogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine, odgođeno je za srijedu, 8. maj, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

 

Ranije je bilo najavljeno da će izricanje presude biti 22. aprila.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila 12-ogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Tužilaštvo je u završnoj riječi 12. marta naglasilo da je tokom postupka van svake razumne sumnje dokazalo krivicu optuženih.

Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je krivica dokazana van svake logične sumnje i da je svaka činjenica iz optužnice potkrijepljena dokazima i svjedocima, odnosno da je Veseli bila pripadnik jedinice Sakiba Halilovića i da je ubila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

Branioci Halilovića i Veselijeve u završnim riječima 29. marta, zatražili su oslobađanje branjenika.

Halilovićev branilac Lejla Čović rekla je da u ovom krivičnom postupku ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Halilović bio imenovan, izabran ili postavljen na poziciju komandovanja.

Mirna Delalić, branilac Elfete Veseli, rekla je da Veselijeva nikada nije bila pripadnica nijedne vojne jedinice, niti učestvovala u ratnim dejstvima, te da ne stoje navodi da je optužena dječaka ubila iz osvete.