VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/04/2019

ZAPRIMLJENA ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH O DANU REPUBLIKE

 

BANjALUKA, 19. APRILA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske saopštila je da je danas zvanično zaprimila odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju člana Zakona o 9. januaru kao Danu Republike, ali naglašava da će Srpska i u buduće slaviti taj datum koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume.

 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske.

"U dostavljenoj odluci Ustavnog suda BiH, navedeno je da se ukida član Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: `Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike`, koji, prema Pravilima Ustavnog suda BiH, formalno, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u `Službenom glasniku BiH`", saopšteno je iz Narodne skupštine.

U saopštenju podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, donijela Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik.

"Ističemo da su svi praznici Republike Srpske, uključujući i Dan Republike Srpske, zasnovani na demokratskoj volji građana, i da nijedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Poštujući iskazanu demokratsku volju građana, naglašavamo da će Republika Srpska i u buduće slaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume", poručuju iz Narodne skupštine.

U saopštenju se navodi da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u BiH, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se nijednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati.