VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/04/2019

ZAUSTAVITI VIRTUELNO NASILJE NAD ŽENAMA

 

SARAJEVO, 19. APRILA /SRNA/ - Vlade zemalja jugoistočne Evrope moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi bilo zaustavljeno virtuelno /internet/ nasilje nad ženama, a da ne bude ugrožena sloboda govora, izjavila je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu.

 

Bregu je rekla da se najveći broj vertuelnih napada dešava na društvenim mrežama, koje svakodnevno koristi 45 odsto stanovnika jugoistočne Evrope, saopšteno je iz RCC-a.

Ona je dodala da je uhođenje putem interneta ustaljeni način nasilnog ponašanja, te da je RCC spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom.

Evropski komesar za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jurova poručila je da svaka žena treba da ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha.

"Ne možemo sjediti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu", naglasila je Jurova.

Virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internet forumima i stranicama za dijeljenje video-sadržaja ili video-igrama.

Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće i može ućutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu, naveli su iz RCC-a.

Evropska komisija nedavno je započela kampanju pod nazivom "Digitalno poštovanje za nju" /DigitalRespect4Her/ s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama na internetu i promoviranja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema.