VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/04/2019

IZ SIRIJE NA KOSOVO VRAĆENO VIŠE OD 100 LJUDI

 

PRIŠTINA, 20. APRILA /SRNA/ - Kosovska policija uhapsila je četiri osobe iz grupe od 110 ljudi, povratnika sa ratišta u Siriji, koji su tokom noći stigli na Kosovo, saopštio je direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj.

 

On je naveo da su uhapšena četvorica povratnika osumnjičena za učešće uborbama.

"Kosovska policija je četvorici povratnika, odredila mjeru pritvora od 48 sati, dok će ostale mjere biti u skladu sa zakonskim odredbama, prema nalogu Specijalnog tužilaštva", rekao je Ćeljaj na konferenicji za novinare u Prištini.

On kaže da je među povratnicima 74 djece, te da njihovim povratkom, na Kosovu nije ugrožena stabilnost, prenose beogradski mediji.

"Kosovske institucije trenutno pružaju prvu pomoć i tretman. Svi oni koji su počinili krivična djela suočiće se sa pravdom, dok će drugima biti pružena potrebna pomoć za rehabilitaciju i povratak u društvo", rekao je Ćeljaj

On je naveo da još uvijek ima ljudi sa Kosova na područjima sukoba.

"Imamo informacije za 30 osoba uključenih u borbe. Sa njima je i 49 žena i osomoro djece", rekao je Ćeljaj.

Ministar pravde samoproglašenog Kosova Abeljard Tahiri pojasnio je da su među povratnicima četiri odrasla muškarca, 35 žena i 74 djece, uključujući devetoro djece koja su u ratnim dejstvima izgubila roditelje.

"U ranim jutarnjim časovima sprovedena je operacija kojom se na Kosovo, uz pomoć SAD, vratilo 110 građana koji su bili u Siriji", rekao je Tahiri i dodao da se još uvijek traži povratak onih koji su učestvovali u ratnim dejstvima.

On kaže da je operacija povratka počela oktobra prošle godine u saradnji sa nekoliko institucija, a cilj je da žitelji Kosova ne učestvuju u međunarodnim sukobima i da se vrate na Kosovo.

Više od 400 žitelja Kosova, uglavnom odraslih, otišlo je u posljednjih šest do sedam godina u Siriju i Irak da se bore na stranu militantne "Islamske države". Više od 70 njih je ubijeno.