VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 25/04/2019

SLIJEPI PREDAVAČ RAZBIJA STEREOTIPE

 

Dvadesetčetvorogodišnji LJubiša Čereković iz Gornjih Vijačana, štićenik Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju "Neven" u Prnjavoru, svakog petka ima ulogu predavača maturantima Centra srednjih škola "Ivo Andrić" o životnom iskustvu lica sa oštećenim vidom

 

Priredila: Tamara STOJANOVIĆ

PRNjAVOR, 25. APRILA /SRNA/ - LJubiša Čereković, koji od rođenja ima oštećenje vida, a od petog razreda osnovne škole je potpuno slijep, svojim primjerom edukatora srednjoškolcima razbija predrasude o licima sa invaliditetom i ističe da je slijepim licima potrebno pružiti šansu da budu ravnopravan dio društva.

LJubiša navodi za Srnu da mu je najveća želja da pronađe stalno zaposlenje i obezbijedi siguran izvor prihoda za život budući da je i njegov mlađi brat, dvadesetogodišnji Đorđe, slijep i nezaposlen iako ima diplomu fizioterapeuta.

On kaže da je prva četiri razreda završio u Osnovnoj školi "Novak Pivašević" u Gornjim Vijačanima, a od petog razreda, kada je potpuno izgubio vid, školovanje nastavio u Derventi, gdje je u Centru "Budućnost" završio i srednju školu, te stekao zvanje krojački konfekcionar.

"Savladao sam i Brajevo pismo, koje mi je olakšalo svakodnevni život", priča LJubiša.

Iako je naučio da radi za mašinom, pegla i šije, LJubiša kaže da danas taj posao ne bi mogao raditi, ali zato ima dobro pamćenje, posebno brojeva i različitih podataka.

Zbog nemogućnosti samostalnog kretanja najviše bi mu odgovarali poslovi koji podrazumjevaju usmeni prenos informacija i podataka.

LJubiša, koji ima veliku podršku i pomoć asistenta Boška Bijelonića, kaže da je prvi susret srednjoškolaca sa vježbom simulacije sljepila i orijentacije u prostoru neobičan.

Prema njegovim riječima, učenici se teško snalaze, na početku djeluju uplašeno, ali vremenom postaju opušteniji i otvoreniji za komunikaciju.

"Jedan dan sedmično imamo predavanje. Na časovima govorimo o uzrocima i podjeli oštećenja vida, o odnosu društva prema licima sa invaliditetom i pomagalima za slijepa lica sa praktičnim primjerom kako izgleda kretanje sa bijelim štapom i vodičem. Dio predavanja je i projekcija filma `Susret`, čijim gledanjem učenici mogu više naučiti o pravilnom kretanju slijepih, korištenju pomagala, bezbjednom ulasku u sredstva javnog prevoza i slično", priča LJubiša.

Asistent Boško Bijelonić ističe da prezentacija ima uticaja na razmišljanje mladih Prnjavorčana, za razbijanje predrasuda koje su možda imali prema licima sa invaliditetom.

"Najčešće predrasude su da lica sa invaliditetom ne mogu ići u školu, da imaju previše povlastica, da su spora, da se ne mogu zaposliti. Na LJubišinom primjeru smo pokazali da nije tako u stvarnosti", kaže Bijelonić.

On naglašava da je, nakon završetka projekta u školi, u planu prezentacija za privrednike kako bi pokušali pronaći bolje rješenje za LJubišu.

"LJubiša je već u godinama kada moramo pokušati da pronađemo neko rješenje za njegovu budućnost, potreban mu je posao", ističe Bijelonić.

On dodaje da prema ljudima sa invaliditetom treba imati neposredan, prirodan odnos.

"Ako imate neko pitanje nemojte se obraćati pratiocima, već direktno njima. Treba im pružiti šansu da se uključe u društveni život i posvetiti mnogo više prostora u medijima jer što se više priča o nekom problemu sve su manje predrasude", kaže Bijelonić.

Prema njegovim riječima, u planu je da u Prnjavoru bude održan i okrugli sto posvećen slijepim licima na koji bi bili pozvani predstavnici Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Drevente, Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije slijepih.

Bijelonić napominje da su šanse za realizaciju projekata veće ako postoji saradnja više udruženja i institucija.

Projekat "Edukacijom protiv diskriminacije", čiji je nosilac Opštinska organizacija slijepih u saradnji sa Dnevnim centrom "Neven" u Prnjavoru, a finansijer Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, traje do 1. avgusta.