VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/04/2019

PRAŠTANjEM I POMIRENjEM GRADITI ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST

 

PODGORICA, 26. APRILA /SRNA/ - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je u svojoj vaskršnjoj poslanici vjernike da oproste jedni drugima, ističući da se samo na praštanju i pomirenju može graditi istinska zajednička budućnost svih ljudi.

 

"Čovjek je biće stvoreno na razmeđu svjetova, ogledalo je i obličje sveukupne tvari, ali je i nešto mnogo više, lik je i podobje samoga Boga, a raspeće i smrt Hristova svjedočanstvo su neizmjerne ljubavi Božje i čovjekoljublja prema nama", naveo je mitropolit Amfilohije u poslanici koju je danas pročitao u Cetinjskom manastiru.

On je istakao da je nesebičnom ljubavlju Bog u Hristu na Golgoti otkrio sebe i svoju vječnu istinu i svoj vječni Lik ljudima.

"Nesebičnom hristolikom ljubavlju čovjek postaje pravi čovjek, otkrivajući pravog besmrtnog sebe. Ta ljubav samožrtvena, postala i darovana od Hrista, jedini je istinski smisao čovjekovog postojanja. Hristos nam poručuje svojom naukom, smrću i vaskrsenjem: `Novu zapovijest vam dajem, da ljubite jedni druge`", napominje mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim riječima, ako se danas pogleda na svijet kroz Hrista, koji je ljubav i dobrobitije, moguće je vidjeti novi svijet i novog čovjeka.

"On koji je postao čovjek, kao jedan od nas, istovremeno i vječni Bog, svojom je čovječanskom prirodom sišao u smrt, ali je svojim Božanstvom pobijedio smrt, podarivši čovjeku i svijetu mogućnost vječnog života", kaže mitropolit Afilohije.

Naglasivši da je samo Hristos obasjao svijet takvom ljubavlju i da je zato mogao nazvati sebe "svjetlost svijeta", mitropolit je istakao da Njegova ljubav nema granica ni ograničenja.

"Za nju nema Grka, ni Jevrejina, crnca ni bijelca, Srbina, ni Crnogorca, Rusa, ni Japanca, Afrikanca, ni Amerikanca. Jača je od smrti, šira i beskrajnija od vasione i svih znanih i neznanih svjetova. To je ljubav koja nikoga i nikad ne zaboravlja", istakao je vladika.

Istakavši da je gubljenje smisla života najopasnija bolest današnjeg vremena, koja rađa bezbroj drugih bolesti, mitropolit je ukazao da se to upravo rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta.

"Zato, besmrtna djeco Božja, i vječna braćo i sabraćo, sve oprostimo jedni drugima Hristovim Vaskrsenjem, jer samo na praštanju i pomirenju može se graditi istinska budućnost svih ljudi zajedno", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.