VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika27/04/2019

SUD U BIHAĆU OSLOBODIO ĐUKANOVIĆA ZA PLJAČKU ZLATARE U KLJUČU

 

SARAJEVO, 27. APRILA /SRNA/ - Benedi Đukanović /42/, za kojim je raspisana potjernica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slaviše Krunića, u martu ove godine pred Kantonalnim sudom u Bihaću oslobođen je krivice za pljačku zlatare u Ključu 2013. godine.

 

Iz Kantonalnog suda u Bihaću rečeno je da je prvostepeno vijeće, nakon glavnog pretresa, došlo do zaključka da nije dokazano da je Đukanović 21. maja 2013. godine sa još jednim nepoznatim licem opljačkao zlataru "Sarajka" u Ključu uz upotrebu sile i prijetnjom oružjem, piše portal "Kliks".

Prvostepena presuda javno je objavljena 7. marta ove godine, a iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona je rečeno da je protiv ove presude 24. aprila uložena žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Prilikom istrage ovog razbojništva na automobilu, kojim je izvršeno, pronađeni su otisci Đukanovićevih papilarnih linija. On je tada uhapšen i određen mu je pritvor, a potom je pušten na slobodu.

Drugi izvršilac nikada nije otkriven, ali se sa velikom dozom vjerovatnoće pretpostavlja da je to bio Željko Kovačević, koji je ubijen prilikom napada na Krunića, navodi "Kliks".

Ovaj sarajevski portal podsjeća da je nedavno pisao o razbojništvu u nekadašnjoj Una banci u Ključu 2007. godine, te kako mu je izvor ispričao da su dobra operativna saznanja ukazivala da su dva sigurna počinoca bili Đukanović i Kovačević.

Banka je opljačkana 10. maja 2007. godine u 8.30 časova kada su tri razbojnika sa fantomkama i dugim cijevima pod prijetnjom zaposlenima uzeli neutvrđenu količinu novca i pobjegli preko obližnje granice Republike Srpske i FBiH.

Sagovornik "Kliksa" je rekao da je policija jurila za njima makadamskim putem prema Sokolovu na desnoj obala rijeke Sane, ali da su razbojnici zameli trag i šumskim putevima i preko Sitnice uspjeli da se dočepaju platoa Manjače.

Policija iz Ključa je prilikom potrage za ovim bjeguncima imala podršku kolega iz Republike Srpske, ali nisu uspjeli da lociraju i uhapse razbojnike. Istraga o ovom krivičnom djelu je još otvorena.

Đukanović je rođen u Jajcu 24. juna 1977. godine, a prije rata živio je u Sokolovu.

Prema navodima "Kliksa", upravo je šumskim putevima oko svog rodnog mjesta, koje dobro poznaje, uspješno zametao tragove policijskim potjerama.