VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika02/05/2019

DODIK: I ERDOGAN ZA ŠTO BRŽE FORMIRANjE VLASTI U BiH

 

ANKARA, 2. MAJA /SRNA/ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Ankari da su razgovori sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom bili iscrpni i korektni, te zahvalio za njegov čvrst stav i zalaganje za formiranje vlasti u BiH.

 

Dodik je istakao da razumije predsjednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, što je i razumljivo jer je i Turska članica NATO-a.

"Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsjednik Turske bio spreman da sasluša i cijeni naše razlike u pogledu pristupa NATO putu koji mi imamo u BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsjednikom.

On je ponovio da je neophodno što prije formirati vlast na nivou BiH, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

"U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje mi imamo u BiH već su poznate", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je današnji sastanak bila jedinstvena prilika za razgovor o saradnji Turske i BiH koja je i sada odlična.

"Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku da budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscrpni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike", rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio za Erdoganov podsticaj da već danas bude finalizovan i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo - Beograd.

"Zadovoljstvo mi je da sam upravo ja sa predsjednikom Erdoganom potpisao odredbe tog sporazuma koji omogućava povećanje trgovinskih odnosa BiH i Turske. U više navrata sam čuo od Erdogana da to bude međudržavni projekat. Time su ojačani naši odnosi. Potpisali smo i prvi formalni dogovor o izgradnji auto-puta Sarajevo - Beograd, što je šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske", rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivana BiH u projekat "Turskog toka" koji povezuje izvore gasa preko Turske, zapadnog Balkana do zapadne Evrope.